Paasvuren in Overijssel, een eeuwenoude traditie

De paasvuren in Overijssel zijn een eeuwenoude traditie die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Op eerste en tweede Paasdag worden in tal van dorpen en steden enorme vuren ontstoken, die symbool staan voor de overwinning van licht over donker en van leven over dood.

Een unieke beleving

De paasvuren in Overijssel zijn niet zomaar vuren. Het zijn sfeervolle evenementen waar families en vrienden samenkomen om te genieten van de warmte, de geur van houtrook en de gezelligheid.

Een rijke historie

De oorsprong van de paasvuren is onduidelijk, maar mogelijk stammen ze al uit de prehistorie. In die tijd werden vuren ontstoken om de lente te vieren en de kwade geesten te verjagen. Later kregen de vuren een christelijke betekenis en werden ze gezien als een symbool voor de opstanding van Jezus Christus.

Verschillende tradities

In Overijssel zijn er per regio verschillende tradities rondom de paasvuren. In sommige plaatsen wordt er een paasstaak gesleept, een lange boomstam die met takken en stro wordt versierd. In andere plaatsen is er een paasvuurkoning of -koningin die het vuur mag aansteken.

Een spectaculair gezicht

Het hoogtepunt van de avond is natuurlijk het moment waarop het paasvuur wordt aangestoken. De vlammen laaien hoog op en verlichten de donkere nacht.

Foto paasvuur: Oud-Bergentheim


Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper

Gerelateerde berichten