Herdenking Joods Werkkamp Molengoot

Deze herdenking werd overschaduwd door de gebeurtenissen in Israël. Op dinsdag 10 oktober vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument van het Joods Werkkamp Molengoot aan de Luggersweg in Collendoorn.

In de periode van begin april 1942 tot de nacht van 2 op 3 oktober 1942 verbleven ca. 300 mannen in het kamp. In die nacht werden de 155 aanwezige mannen afgevoerd naar Westerbork en van daaruit naar de concentratiekampen. Onder grote belangstelling waaronder meer dan 120 scholieren werd stilgestaan bij de verschrikking die de Joodse mannen in dit kamp hebben doorstaan.

De herdenking werd geopend door mevr. Jannie Wiegman voorzitter van de Stichting. Namens de gemeente Hardenberg sprak mevr. Elma Soetens. Vervolgens was mevr. Regina Sluszny uit Antwerpen aanwezig. Zij vertelde haar ervaringen hoe zij als ondergedoken Joods meisje de oorlog overleefde. Ze verzorgde ook een gastles voor leerlingen van de adoptieschool De MarschWeijde. Als bijzondere gast zou de Israëlische Ambassadeur Modi Ephraim aanwezig zijn. Door de recente aanval op Israël was zijn aanwezigheid in Den Haag gewenst voor overleg op regeringsniveau. Namens de ambassade kon toch de Public Affairs Officer de heer André Diepenbroek op het laatste moment aanwezig zijn.

De aanval op Israël

In zijn toespraak die hij deze ochtend nog herschreven had ging hij in op de aanval op Israël en trok een vergelijking met wat zich in de 2e wereldoorlog heeft afgespeeld en ook met de Joodse mannen in Kamp Molengoot gebeurde. De toespraken werd muzikaal afgewisseld door een bijdrage van Frank en Marlou van Essen. Waaronder het lied Prayer for Jerusalem. De namen van de afgevoerde Joodse mannen die in het kamp verbleven werden voorgelezen door leerlingen van de MarschWeijde het Greydanus College en De Nieuwe Veste. Een aantal leerlingen van De Nieuwe Veste die ook de struikelstenen in Hardenberg hebben geadopteerd waren deze morgen ook aanwezig om te helpen alles klaar te zetten voor de herdenking en de struikelstenen in Hardenberg werden ook extra gepoetst. Hierna zou door hoofdkrijgsmacht rabbijn kolonel Menachim Sebbag van het Ministerie van Defensie de gebeden Kaddiesj en Jiskor worden uitgesproken. Zijn aanwezigheid was ook elders gewenst ook kinderen van hem in Israël zijn opgeroepen voor de militaire dienst. Met zijn toestemming mocht Irit Yogev uit Hardenberg een gedeelte van zijn woorden en gebeden overnemen.

Frank van Essen

Door Frank van Essen mocht de Sjofar worden geblazen waarna er twee minuten stilte in acht genomen werden en het Hatikva, het Israëlische volkslied een lied van hoop van 2000 jaar om als vrij volk te wonen in het land van Zion en Jerusalem en het Wilhelmus 1 en 6 gezongen. Hierna was de krans en bloemlegging. Door de stichting is ook een krans gelegd in de vorm van een Davidster ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de inval in Israël. Het monument bij Kamp Molengoot dat in 2000 is opgericht was het eerste monument in Nederland ter nagedachtenis aan de Joodse mannen die in de werkkampen verbleven en waar jaarlijks een herdenking wordt georganiseerd. Een initiatief dat de laatste jaren op meerdere plaatsen wordt over genomen. Opdat wij ook hen niet vergeten die onder verschrikkelijke omstandigheden aan hun einde kwamen omdat zij Joods waren.

Van kamp naar monument

Over het kamp is een boek onder de titel Van Kamp naar Monument in herdruk met vele aanvullingen verschenen. Verkrijgbaar bij Boekhandel Heijink in Hardenberg en de Stichting Joods Werkkamp Molengoot. Email: j.wiegman11@kpn.nl

Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stichting “Joods Werkkamp Molengoot”

Gerelateerde berichten