Toename woningvoorraad in Overijssel aanzienlijk gedaald

Afgezet tegen het aantal inwoners is de toename van de woningvoorraad in Overijssel dit jaar aanzienlijk gedaald. Dit blijkt uit een analyse van VvE-beheerder Parel Beheer, die recent verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), over de eerste acht maanden van 2023, onder de loep nam.

Dit jaar kwamen er in Overijssel 205 woningen per 100.000 inwoners bij, terwijl dit vorig jaar nog 256 woningen betrof. De toename van de woningvoorraad ligt hiermee maar liefst 28,1 procent onder het Nederlands gemiddelde van 285 woningen.

Nieuwbouwwoningen

Per 100.000 inwoners zijn er in Overijssel 232 nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Daarmee ligt Overijssel 12,8 procent onder het Nederlands gemiddelde. Wel is dit een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er 222 nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners aan de woningvoorraad werden toegevoegd.

Naast nieuwbouw hebben ook overige toevoegingen en onttrekkingen (zoals woningsplitsing, verbouwingen of verandering van gebruiksfunctie) invloed op de toename van de woningvoorraad.

Duidelijke verschillen tussen provincies

Afgezet naar het aantal inwoners blijft de toename van de woningvoorraad het meest achter in de provincies Limburg, Drenthe en Friesland. Dit zijn ook de provincies waar het aantal toegevoegde nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners het kleinst is.

In de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland is de toename van de woningvoorraad afgezet naar het aantal inwoners het meest toegenomen. Ook het aantal toegevoegde nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners is in deze provincies het grootst.

Bekijk de volledige uitkomsten, inclusief analyse per provincie hier.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Parel Beheer

Gerelateerde berichten