Foto’s gemaakt met een drone

Fotograferen met een cameradrone geeft een compleet nieuw perspectief op de wereld om ons heen. Je kunt er dan ook heel verrassende beelden mee maken.

Een drone wordt door steeds meer fotografen ontdekt als een nieuw en handig instrument. Cameradrones zijn vanwege de groothoeklens vooral geschikt om landschappen en opvallende details daarvan te fotograferen. Je kunt op bepaalde plekken zelfs gemakkelijker komen met een drone. Toch mag je met een drone niet zomaar overal vliegen en zul je je aan bepaalde regels moeten houden.

 

Regels voor vliegen met drones

Vanaf 31 december 2020 gelden Europese regels voor drones. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU). En zorgen voor veiligheid in de lucht en op de grond. Deze regels en eisen hangen af van de risico’s van de vlucht. Drones zijn er in allerlei soorten en maten. Ze worden op verschillende plekken en voor verschillende doelen gebruikt. Welke regels voor jou gelden, hangt af van het risico op een ongeval tijdens de vlucht. Sinds 31 december 2020 gelden in de Europese Unie 3 categorieën:

* Vluchten met een laag risico (Open categorie)
* Vluchten met een gemiddeld risico (Specifieke categorie)
* Vluchten met een hoog risico (Gecertificeerde categorie)

Let op! Ook kleine (speelgoed)drones vallen onder deze regels.
Op de site van de Rijksoverheid. zijn deze regels allemaal na te lezen.

 

Europese regelgeving

Dronevluchten met een hoog risico zijn risicovoller. Daarom heeft het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) regels voor deze categorie ontwikkeld. Vanaf 31 december 2021 moet je je registreren als exploitant (als je drone meer dan 250 gram weegt) en een online kennistest volgen om je kennis als dronebestuurder aan te tonen. Het EU Dronebewijs bestaat uit twee certificaten voor particulieren en professionele drone piloten. Vanaf 250 gram is het verplicht om te beschikken over het drone basiscertificaat A1-A3. Hiermee mag u met drones van 250 gram tot 500 gram vliegen in bebouwde omgeving. Indien gewenst, kunt u hierna het aanvullende certificaat A2 behalen, waarmee u ook met drones van 500 gram tot 2 kilo mag vliegen in een bebouwde omgeving.

 

GoDrone website en app

Mocht je nu twijfels hebben over waar je nu mag vliegen, dan kun je hiervoor een app downloaden. Speciaal voor dronebestuurders is de GoDrone ontwikkeld, een app en website waarmee dronebestuurders aan de hand van een dronekaart van Nederland kunnen zien waar zij wel en niet mogen vliegen. Ook geeft GoDrone informatie over beperkingen en/of uitzonderingen die gelden in een bepaald gebied. Via deze app kunnen dronepiloten hun dronevluchten plannen en bijhouden, en eventueel een aanvraag indienen voor een dronemissie in de CTR. De GoDrone app is te vinden in de App Store en Google Play Store en is gratis te downloaden.

 

Omroep NOOS

Ook enkele fotografen van Omroep NOOS maken wel eens gebruik van een drone. Deze dronepiloten hebben een certificaat, zodat zij weten wat zij mogen filmen en fotograferen, maar ook waar en hoe. Dat levert ons vaak mooie overzichtsfoto’s op van bepaalde terreinen. Denk hierbij aan natuurparken, een nieuwbouwproject of het aanpassen van verkeerssituaties. De plaatjes leveren vaak een completer beeld op.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt boven het Vechtpark in Hardenberg. Onze fotograaf Bas Schipper heeft de foto’s volgens de richtlijnen voor een drone gefotografeerd.

   

Foto’s bestellen? Dat kan bij Bas Schipper

Gerelateerde berichten