SMC krijgt rapportcijfer 3 voor financiën

Het Saxenburgh in Hardenberg heeft over 2021 een dikke onvoldoende gekregen voor de financiën. In de jaarlijkse benchmark ziekenhuizen van accountantskantoor BDO krijgt het ziekenhuis het rapportcijfer 3. Saxenburgh heeft inmiddels een verbeterplan in werking gesteld.

Saxenburgh is met het rapportcijfer 3 een opvallende uitschieter in Overijssel. Het Isala in Zwolle doet het in financieel opzicht het best: het ziekenhuis krijgt het cijfer 9. De Nederlandse ziekenhuissector kampt nog steeds met structurele (financiële) problemen. Zonder COVID-19 steunmaatregelen was een aantal ziekenhuizen in het afgelopen jaar failliet gegaan. Mede door deze compensatieregelingen vanuit de overheid is het gemiddelde rapportcijfer van 7,2 voor de financiële gezondheid van ziekenhuizen over 2021 nog wel ruim voldoende.
Onderaan de lijst

Het rapportcijfer 3 voor Saxenburgh is volgens bestuursvoorzitter Wouter van der Kam te wijten aan drie oorzaken, laat hij weten aan RTV Oost. “De nieuwbouw van het ziekenhuis heeft veel geld gekost. In de eerste jaren na de nieuwbouw heb je de hoogste financierings- en hypotheeklasten. Het tweede dat meespeelt, is dat wij het goedkoopste ziekenhuis van Nederland zijn. Ten opzichte van andere regionale ziekenhuizen zijn wij zo’n vier procent goedkoper. Dat scheelt veel geld.” Als derde oorzaak noemt Van der Kam de toegenomen zorgvraag. “We hebben goede zorg en korte wachtlijsten. We leveren ook veel zorg aan mensen uit Zwolle, Almelo en Hengelo. Ten opzichte van 2019, het jaar voor corona, zijn we met tien procent gegroeid. Als je dat voor de laagste prijs doet, dan kom je in een problematische situatie. We zijn in feite zo succesvol, dat we het kind van de rekening dreigen te worden.”

Wouter van der Kam
Zorgen blijven
Saxenburgh heeft inmiddels een verbeterplan opgesteld. “Het resultaat voor 2022 ziet er nu al beter uit”, zegt Van der Kam. Al blijven er, ook door de toegenomen energieprijzen, zorgen. “We hebben gelukkig een gascontract voor meerdere jaren, maar de elektriciteit kan zo maar een miljoen euro meer kosten dit jaar. Dat moet je ergens vandaan halen.”
Financiële onzekerheden toegenomen
“In 2022 zijn de financiële onzekerheden verder toegenomen, terwijl de maatschappelijke uitdagingen groter zijn geworden. Het risico van tekorten stijgt hierdoor. Er is sprake van een opeenstapeling aan uitdagingen, zoals hoge inflatie, hoog ziekteverzuim en personeelstekort. Tegelijkertijd blijft de druk op de zorg fors, deels veroorzaakt door inhaalzorg. Verwacht wordt dat rendementen voor een belangrijk deel verdampen en meer ziekenhuizen in de rode cijfers belanden. Afbouw van de COVID-19-steunmaatregelen betekent dat ziekenhuizen financieel weer meer op eigen benen moeten staan. Het wordt een spannende periode,” kijkt Eversdijk alvast vooruit naar de laatste maanden van het jaar en 2023. In de jaarlijkse benchmark van BDO worden alle ziekenhuizen in Nederland langs de meetlat gelegd. Het accountantsbureau kijkt naar de financiën van de ziekenhuizen en hoe toekomstbestendig ze zijn.

Gerelateerde berichten