Ruim 220 bezoekers tijdens Vechtdaldag

Tal van excursies. Een feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. De overhandiging van het eerste boek Kiek op ’t Vechtdal stonden op het programma tijdens de Vechtdaldag 2022. Deze werd vrijdag in Zwolle gehouden. Er kwamen zo’n 220 bezoekers naar de Vechtdaldag in Zwolle.

De netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht houdt ieder jaar de Vechtdaldag om projecten toe te lichten. Maar ook om meer te laten zien en horen over het Vechtdal. De dag draait om de ontwikkelingen rondom rivier de Vecht en staat dit jaar in het teken van samenwerking. Er kwamen zo’n 220 bezoekers naar de Vechtdaldag in Zwolle.

 

Eeuwenlang samenwerken in het Vechtdal

“Rivier de Vecht is de verbindende schakel tussen alle betrokken organisaties van Ruimte voor de Vecht”, aldus voorzitter Ruimte voor de Vecht, Alwin te Rietstap. “De intensieve samenwerking tussen 13 maatschappelijke en overheidsorganisaties is mooi en uniek. De netwerkorganisatie vormt de basis voor veel projecten die zijn ontwikkeld in het Vechtdal. Daarbij staan duurzame ontwikkeling en bekendheid van het Vechtdal centraal. Zo wordt er samengewerkt aan grootschalige projecten, zoals het Vechtpark in Hardenberg, Vechtoevers in Ommen, de nieuwe groene geul en brug bij Vechterweerd of de ontwikkeling van projecten in het kader van biodiversiteit en waterveiligheid. Tijdens de Vechtdaldag werd gepresenteerd wat deze samenwerking heeft opgeleverd in onze regio. Ook werd op feestelijke wijze de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

 

Eerst boekje ‘Kiek op ’t Vechtdal’

Wim Eikelboom overhandigde tijdens de Vechtdaldag het eerste boekje Kiek op ’t Vechtdal aan de familie uit Ommen die al jarenlang een familietraditie in ere houden, namelijk ‘eierentikken’. Het boek van Wim gaat namelijk in op de verhalen rondom de Vecht. De Vecht is een liefelijke kronkelrivier in het laagland van Overijssel.

Inwoners van het Vechtdal koesteren hun verhalen, tradities en gewoonten. Vaak zijn die gekoppeld aan feestdagen, het landschap of zijn ze op een andere manier geworteld in de cultuur van het Vechtdal. Het gaat om levend erfgoed van generatie op generatie. Van paasbulten, eetgewoonten, streeknamen en andere verhalen die worden doorverteld. Niet weids, niet groots, maar weergaloos in meegaandheid.

Zo typeert een dichter de rivier. Weerspiegelt zich dat ook bij de bewoners in het Vechtdal? Wat leeft er aan tradities en (eigen)aardigheden langs de stroom tussen Gramsbergen en Zwolle? In Kiek in het Vechtdal doen rivierjournalist Wim Eikelboom en fotograaf Gijs Dragt een greep uit het immaterieel erfgoed langs de Vecht.

Na het officiële programma gingen de bezoekers op pad in het Vechtdal. Rond een uur of 16.00 uur was iedereen weer terug bij de Agnietenberg en stond er nog een hapje en drankje klaar om nog even gezellig na te praten over de educatieve en leuke dag.

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron & Foto: Ruimte voor de Vecht

Gerelateerde berichten