Veel fruit geperst bij De Koppel

Bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg kon iedereen zaterdag 1 oktober weer terecht voor: Fruit persen, Fruit determineren, of voor informatie over Fruitbomen snoeien.


Vanaf 10.00 uur draaide de mobiele fruitpers bij De Koppel al volop om appels en peren tot gepasteuriseerd vers vitaminerijk sap te persen. Het waren voornamelijk appels die gebracht werden om er sap van te laten maken. Niet alle fruit kwam in aanmerking, want het meegebrachte fruit moest vrij van rot en vervuiling zijn. Kleine plekjes en beschadigingen waren echter geen probleem. De toegang was gratis.

De fruitpers draaide volop en er is zo’n 5000 kilo fruit verwerkt. Na het persen blijft er ongeveer 70% supergezond sap over. Dat sap werd verdeeld over pakken of zakken. Een persing duurt dertig minuten. Om te zorgen dat er een constante aanvoer was, met minimale wachttijden, was aan iedereen gevraagd zich van tevoren op te geven. Zo werd een lange wachtrij zoveel mogelijk voorkomen.

Als je niet wist wat voor soort ras fruit je in je tuin had staan, kon je terecht bij de pomologen. De pomologen zijn gespecialiseerd zijn in allerlei rassen! Als je 3 stuks fruit meenam en wat takken en blad van de bewuste boom, konden de pomologen je verder helpen.

Verder waren er 1 oktober ook leden van de Hoogstambrigade aanwezig. Zij gaven uitleg over het onderhoud en snoeien van met name hoogstam fruitbomen.

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Harry Kruiper, Omroep NOOS
Bron: De Koppel

Gerelateerde berichten