Oud en nieuw ook dit jaar weer in lockdown

De laatste dagen van een zeer roerig 2021 zijn aangebroken. We sluiten het jaar opnieuw af in lockdown.

De wens om corona achter ons te kunnen laten is dit jaar niet in vervulling gegaan, voorlopig zitten we hier in 2022 ook nog aan vast. Toch mogen we deze jaarwisseling iets meer dan vorig jaar. Vorig jaar moesten we allemaal helemaal alleen thuis blijven, dit jaar mogen we toch nog vier volwassen gasten ontvangen.

 

In Nederland is het traditie om oudejaarsavond met familie en vrienden te vieren. Vaak gebeurt dit in huiselijke kring, waarbij na de avondmaaltijd oliebollen en/of appelbeignets en (hartige) hapjes worden gegeten en tevens gedronken wordt. Met de huidige lockdown kun je er dus toch nog een ‘klein’ feestje van maken. Het feestje mag niet gevierd worden met vuurwerk, want ook dit jaar heeft het kabinet besloten voor een landelijk vuurwerkverbod. Eerst was het kabinet hier geen voorstander van. Na een oproep van de burgemeesters en artsen is het kabinet alsnog overstag gegaan om te kiezen voor een landelijk vuurwerkverbod.

 

Door de eeuwen heen wordt er op oudejaarsavond altijd al lawaai gemaakt. Dit jaar moeten we het carbidschieten maar als vervanger zien om het jaar knallend uit te gaan en het nieuwe jaar in te luiden, want dit mag onder bepaalde voorwaarden nog wel doorgaan. Er is een klein lichtpuntje, want tijdens de jaarwisseling 2021-2022 mag je wel klein vuurwerk zoals sterretjes, knalerwten en fonteinen afsteken. Als je betrapt wordt met het afsteken van groter vuurwerk bedraagt de boete € 250.

Gerelateerde artikelen