Landelijk onderzoek impact Corona

De coronacrisis heeft ieders leven beïnvloed. Maar hoe gaat het met de inwoners van de regio IJsselland na tweeëneenhalf jaar corona? GGD IJsselland is benieuwd en wil de gevolgen van de coronaperiode op de gezondheid, de leefstijl en het welzijn van inwoners van 18 jaar en ouder in kaart brengen.

GGD IJsselland doet dit onderzoek in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de andere GGD’en in Nederland een onderzoek.

 

Deelname

Het CBS selecteert willekeurig personen die worden uitgenodigd voor deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2022. Zij vormen een goede afspiegeling van de bevolking. Deze groep inwoners krijgt een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Dit kan online of schriftelijk. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en corona. Het onderzoek loopt tot begin december. Personen die niet geselecteerd zijn, kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen. I&O Research verzamelt de gegevens namens de GGD’en en het CBS.

 

Deelname is geheel vrijwillig. GGD IJsselland stelt deelname wel zeer op prijs. Op basis van de resultaten bepalen gemeenten, GGD’en en andere overheidsinstanties het gezondheidsbeleid voor de komende jaren. De gegevens van de deelnemers worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je vragen over de GGD Gezondheidsmonitor 2022? Dan kun je contact opnemen via onderzoek@ggdijsselland.nl of kijken bij de veel gestelde vragen op de website van GGD IJsselland.

 

Vorige onderzoeken

Uit een van de vorige onderzoeken is al naar voren gekomen dat het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid in rap tempo is gestegen. Vooral in het eerste kwartaal van 2022  is het algemeen verzuim gestegen tot 6,3 procent, het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten.

Op grond van cijfers uit het programma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn kan worden ingezoomd op de verschillende branches binnen de gezondheids- en welzijnszorg. Vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim bovengemiddeld: 10,4 procent in het eerste kwartaal van 2022 en 8,6 procent een jaar eerder. In de kinderopvang was het verzuim 10,0 procent.

Niet eerder werd in een bedrijfstak of branche een verzuim van 10,0 procent of meer gemeten. Vergeleken met een jaar eerder was het verschil het grootst in de kinderopvang (van 6,9 naar 10,0 procent) en in de branche huisartsen en gezondheidscentra (van 5,4 naar 9,7 procent).

Deze gegevens kunt u allemaal terugvinden op de website van het CBS.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: GGD IJsselland

Foto: Archief

 

 

Gerelateerde berichten