Fietsroute Heemse uitgelicht

Veilig fietsen door de gemeente Hardenberg kan alleen als diverse knelpunten worden aangepakt. Welke knelpunten en hoe deze worden aangepakt is te zien in de plannen die de gemeente maandagavond heeft gepresenteerd.

‘Fietsen, dat is iets wat wij graag willen stimuleren!’, laat de gemeente Hardenberg weten. Door onder andere de komst van de elektrische fiets, zien we dat de fiets steeds vaker wordt gepakt. Ook voor langere afstanden. Hierdoor wordt de bereikbaarheid tussen de verschillende dorpen (kernen) steeds belangrijker. Niet alleen in onze gemeente, maar in de hele provincie Overijssel. Daarom worden er binnen onze provincie meerdere fietsverbindingen ontwikkeld.

 

Fietsroute Heemse

Eén van deze verbindingen is de route van Zwolle-Dalfsen-Ommen-Hardenberg. Een fietsroute voor iedereen; voor werkverkeer, recreanten en natuurlijk voor scholieren. In deze route is er nog één deel dat ontwikkeld moet worden. Dat is het deel vanaf de Boshoek naar het centrum/station van Hardenberg. Hiervoor wordt een directe, veilige route gezocht. En dat project heeft de naam ‘Fietsroute Heemse’ gekregen.

 

Verschillende oversteekplaatsen Haardijk

Vanaf de Boshoek tot het centrum stuit iedere verkeersdeelnemer op de Haardijk. De Haardijk kun je op maar liefst 5 punten oversteken, namelijk:

  1. Rotonde Haardijk/Van Uterwyckallee
  2. Koningsspil/Blanckvoortallee
  3. Ter hoogte van de Shell/N34
  4. Scholtensdijk/Hessenweg
  5. Europaweg

Al deze oversteekpunten zijn door de gemeente in kaart gebracht. Uit een meting kwam naar voren dat de oversteken bij de Scholtensdijk/Hessenweg en het kruispunt bij de Europaweg het meeste worden gebruikt. Tussen deze twee kruispunten is één groot verschil: het kruispunt bij de Europaweg heeft vrij liggende fietspaden én een oversteek met aparte verkeerslichten.

Dit geldt niet voor het kruispunt bij de Scholtensdijk/Hessenweg. Hier komen namelijk auto’s, vrachtverkeer, fietsers én voetgangers samen, waardoor deze oversteek door weggebruikers en omwonenden als minder veilig wordt ervaren. Daarom wil de gemeente met dit kruispunt aan de slag. Een goede, verkeersveilige oplossing is namelijk noodzakelijk om te kunnen voldoen aan het hoofddoel: “het creëren van een directe en veilige fietsverbinding tussen de Boshoek en het centrum van Hardenberg”.

Kruispunt Scholtensdijk/Hessenweg

Bij de Scholtensdijk/Hessenweg vind je het meest bijzondere kruispunt. Want hier komen niet vier, maar zelfs vijf wegen samen. Doordat al het verkeer hier samenkomt, ontstaat er al gauw een onoverzichtelijke situatie. Vooral omdat al het verkeer gebruik maakt van deze wegen en dus van deze oversteek. Fietsers en voetgangers worden hier bovendien niet goed geleid (zoals bij de Europaweg), waardoor het kruispunt als onvriendelijk wordt ervaren.

Voor dit kruispunt is een goede, verkeersveilige oplossing nodig. zodat fietsers en voetgangers niet meer langs dit kruipunt hoeven. Beter is de fietsers en voetgangers met een tunnel onder de Haardijk te leiden. Echter zijn aan beide zijden van een tunnel zijn ruime aanlopen nodig met een lengte van 75 meter. Gezien deze benodigde ruimte is de tunnel daarom slechts op één locatie mogelijk: ergens ter hoogte van de Kastanjelaan (westzijde Haardijk), uitkomend op de Rustenbergherstraat (oostzijde Haardijk, naast de flats bij Spaanskamp). Vanaf daar wordt weer de aansluiting met de Hessenweg/De Brink richting de Voorstraatbrug gemaakt.

 

Hessenweg/De Brink

Alleen met het bouwen van een tunnel, is de route naar het centrum nog niet helemaal veilig. Er is namelijk nog het knelpunt Hessenweg/De Brink. Dat is ook door gemotoriseerd verkeer een veelgebruikte route naar het centrum. Deze drukke verkeersstroom is niet veilig genoeg voor een fietsroute. Daarom vindt de gemeente een vervolgstap nodig om te kijken hoe de Hessenweg/De Brink verkeersluw gemaakt kan worden. Misschien op dit punt zelfs nog andere maatregelen nemen.

 

Inloopavond

Project ‘Fietsroute Heemse’ is maandagavond in het gemeentehuis gepresenteerd. Zo’n 30 tot 40 personen kwamen een kijkje nemen naar de laatste plannen. Geïnteresseerden konden tussen 19.30-21.00 uur in de raadszaal terecht. Maandagavond was het een inloopbijeenkomst. Omdat er dit keer géén presentatie werd gehouden, kon iedereen zelf kiezen op welk tijdstip men even naar binnen wilde lopen. Voor vragen of onduidelijkheden waren er deskundigen aanwezig om uitleg te geven.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Hardenberg
Foto’s: Gert Stegeman, Omroep NOOS & 112 Hardenberg

Gerelateerde berichten