Pontjes in de winterstalling

In de wintermaanden haalt de buitendienst van de gemeente Hardenberg de pontjes uit de vaart. Dat heeft te maken met de veiligheid en de waterstand. Omdat de Vecht een hemelwaterrivier is staat het water in de winter een stuk hoger dan in de zomer.

Pontjes of ook wel ‘voetveren’ vind je door heel Overijssel, zo ook over De Vecht. Wandelaars en fietsers kunnen in de regio Hardenberg gratis gebruik maken van deze veerpontjes. Er zijn er twee. Zij verbinden de wandel/fietspaden met elkaar. Het is een mooie toevoeging aan een dagje buiten recreëren. Zoals De Vecht hoort bij het Vechtdal, zo horen de voetveren bij een dagje fietsen en wandelen in het Vechtdal. Fietsers en voetgangers bedienen de elektrische voet- en fietsveer zelf. De overgang is gratis.

In de gemeente zijn 2 pontjes:

  • Pontje tussen Rheeze en Oud-Bergentheim: toegankelijk met hulp van anderen voor rolstoelers en scootmobielen.
  • Pontje bij de Loozensche Linie: toegankelijk voor rolstoelers en scootmobielen.
Pontje: Rheeze

Eén van de pontjes in de regio vind je in Rheeze. Hier ligt een pontje dat op zonne-energie aangedreven word. Het pontje bedien je met een knop of draaischijf. Het is geen snelle overtocht, maar het prachtige uitzicht zorgt ervoor dat je gelijk even tot rust komt! De oversteek duurt ongeveer 20 minuten.

 

Pontje: Loozensche Linie

Het andere pontje ligt aan de Loozensche Linie. Met behulp van het elektrische pontje, die je als je het leuk vind ook zelf kunt bedienen, steek je over de Vecht. Aan de overkant kun je verder fietsen of wandelen naar Gramsbergen of Hardenberg. Het pontje ligt dichtbij Expedition Outdoor.

 

Winterstalling

Normaal gesproken zijn de pontjes van april tot november gewoon toegankelijk. Wanneer het waterpeil in de Vecht te hoog of te laag staat, worden de pontjes gesloten. Dus de beschikbaarheid van de pontjes hangt af van de waterstand.  In de winter worden de pontjes verwijderd en gaan in de winterstalling. Want de rivier treedt in de winter soms zelfs buiten haar oevers. De pontjes kunnen dan meteen een grote onderhoudsbeurt krijgen en aanpassingen, mocht dat nodig zijn. In de week van 1 november zijn daarom de pontjes niet meer in de vaart, begin april gaan ze weer te water.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Hardenberg

Gerelateerde berichten