Weerbericht en weeruitleg door Kevin van Dorp

Zondag blijft het droog en is er zon. Met een matige wind uit het westen wordt het zo’n 17 graden. In dit bericht worden ook de grijze nachten uitgelegd.

Kijk uit voor de hoge UV: deze is morgen op 6 ingedeeld en kan je binnen 10 tot 15 minuten al verbranden.
Na zondag volgt er op maandag een regenachtige dag, er kan wel tot 12mm vallen, na maandag wisselen wolken en zon elkaar af maar er kan ook zeker een bui vallen. Vanaf eind volgende week lopen de temperaturen geleidelijk iets op.

 

Weeruitleg: Grijze nachten

De tijd van grijze nachten is weer aangebroken en daar worden geen bewolkte nachten mee bedoeld, maar wat is het dan wel? Dat ga ik jullie hier uitleggen.

De aarde heeft 2 helften, de noordelijke halfrond en de zuidelijke halfrond beide kennen 4 seizoenen, op de noordelijke halfrond steven we langzaam af op de langste dag deze begint op donderdag 20 juni om 22.50 de astronomische zomer. Tevens is het dan op de zuidelijke halfrond de kortste dag en begint daar de winter.

Omdat de zon in deze tijd van het jaar niet helemaal onder gaat heeft te maken dat het nagenoeg de hele dag de zon schijnt. Voor een donkere nacht zoals in de winter moet de zon verder dan 18 graden onder de horizon zijn gezakt dit noemen wij ook wel de astronomische duisternis en dat hebben wij nu niet.

Hoe meer je naar het noorden begeeft hoe langer het licht blijft hoe zuidelijker hoe eerder het donker wordt, dat heeft te maken dat het op de noordpool nagenoeg de zon niet ondergaat en dat doet het bij de evenaar wel. Stel je gaat bijvoorbeeld naar Zuid Spanje dan kan het misschien wel om 18u donker zijn, maar zou je in Scandinavië bevinden in de buurt van de poolcirkel dan is nagenoeg licht. Dit heeft te maken met de omtrek van de evenaar ten opzichte van de polen.

OPROEP: Waar wil je meer over weten?

Op zijn tijd schrijf ik een uitgelicht weernieuws bericht, Dit probeer ik 1x per week te schrijven. Mijn vraag is: hebben jullie onderwerpen die jullie graag nader uitgelegd willen hebben? Dat kan van alles zijn. Ik hoor graag van jullie.

Met vriendelijke groet Kevin van Dorp
weerman Omroep NOOS.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Hannie Vinke-Gerrits

Gerelateerde berichten