Raad bespreekt begroting in oriënterende ronde

De gemeenteraad vergadert, tijdens een oriënterende ronde, dinsdag 25 oktober over de begroting. De oriënterende ronde is de voorbereiding voor de raadsvergadering van 8 november.

Tijdens een oriënterende ronde bespreken de raadsleden onderwerpen, die later terugkomen in een raadsvergadering. In een raadsvergadering bespreekt de raad ook onderwerpen en neemt er een besluit over. De gemeenteraad neemt beslissingen over plannen en regels van de gemeente. Daarnaast controleert de gemeenteraad of de burgemeester en wethouders hun werk goed doen.

Gemeenten maken ieder jaar een begroting. Daarin staat welke plannen ze voor het volgende jaar hebben en wat die plannen kosten. De gemeente mag niet te veel uitgeven. Daarom beslist de gemeenteraad of ze akkoord gaat met de begroting. De begroting is dus een belangrijk onderwerp voor raadsleden om hun taak uit te oefenen.

 

Begroting vaststellen

Ieder jaar wordt in november door de gemeenteraad de begroting vastgesteld. De raad bespreekt het voorstel van het college eerst in een oriënterende ronde. De begroting gaat over de plannen en ambities voor het volgende jaar. Er staat in wat die plannen gaan kosten en hoe de gemeente dat gaat betalen. In de begroting voor 2023 zijn enkele ambities uit het coalitieakkoord 2022-2026 verwerkt. De begroting heeft een positief saldo van een half miljoen euro. Ook in de jaren daarna houdt de gemeente geld over. Het geld dat de gemeente overhoudt, gaat naar de algemene reserve: de spaarpot van de gemeente. Die groeit in de komende jaren naar ongeveer 98 miljoen euro.

 

De vergadering is openbaar, dus iedereen die deze vergadering wil bijwonen, is welkom in het gemeentehuis. U kunt de vergadering ook gemakkelijk online volgen vanuit huis. Wilt u inspreken? Ook dat kan. Meld u dan vooraf aan bij de griffie. U leest onderaan deze pagina hoe u dat doet.

 

Agenda:

Omdat er veel te bespreken is, begint deze oriënterende ronde al om 16.00 uur.
Pauze van 18.00 – 19.00 uur.

01. Opening en mededelingen
02. Vaststelling agenda
03. Spreekrecht
MENINGSVORMEND
04. 2e bestuursrapportage 2022, 8e wijziging begroting 2022
en 1e wijziging begroting 2023
05. Nota Grondexploitatie 2023
06. Begroting 2023
07. Voorstellen aanvullend budget begroting 2023
08. Uitwerking septembercirculaire
09. Treasurystatuut 2023
10. Rondvraag
11.  Sluiting

 

Inspreken

Wilt u iets vertellen aan de gemeenteraad over een onderwerp? Dan kunt u inspreken tijdens een vergadering.
• Bij een raadsvergadering kunt u inspreken over een onderwerp dat op de agenda staat.
• Bij een oriënterende ronde hoeft het onderwerp niet per se op de agenda te staan.
U kunt zich aanmelden bij de griffie, tot 15.00 uur op de dag van de vergadering. Bel met 0523 – 289 206 of 594 of mail naar griffie@hardenberg.nl. Spreekt u in, dan is het goed om te weten dat we de vergaderingen live uitzenden via internet. De opnames blijven online staan.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Hardenberg

Gerelateerde berichten