Rondwandeling met gids door Ommerschans

De vereniging de Ommerschans is weer gestart met rondwandelingen met gids door Historisch Gebied Ommerschans.  Elke vierde zondag van de maand, met uitzondering van de maand december, is er een rondwandeling.

De Ommerschans is opgericht in 1819 als onvrije Kolonie. De Ommerschans is de eerste in de reeks Koloniën waar bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen werden tewerkgesteld. Vrijheid hadden ze er niet. De Kolonie werd later een rijksopvoedingsgesticht en nog later kwam er een psychiatrische instelling. In de Ommerschans beland je in twee werelden: een wonderlijk open landschap en het gesloten beboste gebied bij de oude schans. Er zijn nog veel zichtbare sporen van het Kolonieverleden.  Er is in de Ommerschans nog een kleine begraafplaats met grafzerken van gestichtsambtenaren, er zijn nog Koloniehoeven en je ontdekt er de archeologische sporen van de schans.

 

Rondwandeling met gids

In een anderhalf uur durende wandeling vertelt de gids over de geschiedenis van het unieke gebied. Met onder meer verhalen over de muiterij op de schans, de overval door de patriotten en over het zwaard van Ommerschans, dat te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de ruim 700 hectare grote straf-en bedelaarskolonie Ommerschans. Luister naar de verhalen over de bewoners en de dagelijkse gang van zaken op de kolonie. Ervaar de bijzondere natuur. En wat hebben Balkbrug en Veldzicht met de Ommerschans te maken?

 

Starttijd en kosten

De start van de zondagmiddagrondwandeling op zondag 23 oktober is om 14.00 uur bij het kanon in hartje Ommerschans. De kosten voor de rondwandeling vindt u op de website www.ommerschans.nl. Er is geen gelegenheid om te pinnen. Als je wilt meewandelen dien je je vooraf aan te melden via info@ommerschans.nl of bel naar 06 136 29 524 of 06 516 33 683. Parkeren kan bij het kanon naast de schanswal. Wilt u met een grote groep een rondwandeling maken? Dan kunt u in overleg rondleidingen afspreken op een ander moment.

 

Meer informatie?

Kijk op de agenda van de website www.ommerschans.nl of Facebookpagina www.facebook.com/ommerschans

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten