Herinrichting Badhuisplein Hardenberg

De uitstraling van het Badhuisplein past niet meer in deze tijd vindt de gemeente. Daarom krijgt het plein een facelift. Er komen zitbanken, meer groen en nieuwe bestrating. In opdracht van gemeente Hardenberg werkt Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek op dit moment aan de herinrichting van het Badhuisplein in Hardenberg. De herinrichting zal naar verwachting bijna 800.000 euro kosten.
Uit de tijd

Vlak voor theater de Voorveghter ligt het Badhuisplein, dat wordt omsloten door winkels en woningbouw. Omdat de omgeving van het Badhuisplein in gemeente Hardenberg de laatste jaren sterk is veranderd past het plein niet meer bij de rest van het centrum. Daarom krijgt het plein een make-over, waarbij er meer ruimte vrijkomt voor groen en er nieuwe verhardingen worden geplaatst.

Kunstwerk

Op het plein wordt straks ook een (voor Hardenbergers) bekend standbeeld geplaatst. Kiny Copinga is de kunstenares die het 12 meter lange landbouwbeeld heeft ontworpen en gemaakt. Het standbeeld  dat op de Bruchterweg stond krijgt een nieuwe plek op het Badhuisplein en staat symbool voor de voorname rol die de landbouw eeuwenlang heeft gehad voor de stad. Het beeld is tweedimensionaal: het is een reliëf, aan beide kanten te bekijken, dat in een slingervorm staat opgesteld.

Ter voorbereiding op de werkzaamheden aan het Badhuisplein is dit standbeeld in juli 2022 alvast verwijderd en opgenomen in een tijdelijke opslag aan de Kruserbrink. Het was een secure klus vanwege het brosse materiaal (brons) en de lengte van het standbeeld. Voor het vervoer is er een op maat gemaakte evenaar onder het standbeeld aangebracht en is er bij elke ondersteuning van het kunstwerk een dwarsbalk gemonteerd om het geheel op te kunnen tillen.

De werkzaamheden van Dusseldorp Infra

Voor de herinrichting van de parkeerplaats voert Dusseldorp Infra verschillende werkzaamheden uit. Ze starten met het verwijderen van de oude verhardingen en een deel van de ondergrondse leidingen. Na het verwijderen worden nieuwe leidingen aangebracht, waaronder leidingen voor de afvoer van hemelwater. Verder wordt een nieuwe asfalt- en elementenverharding aangebracht en wordt de omgeving ‘groener’ gemaakt door het plaatsen van extra groenvakken.

 

Planning

“De werkzaamheden op het Badhuisplein lopen nog mooi op schema”, laat projectbegeleider Remco Vehof weten. Als alles volgens planning verloopt zal de parkeerplaats begin december gereed zijn. De rest van de aankleding van het plein is weersafhankelijk. Toch hoopt Dusseldorp dit voor de kerstdagen aangelegd te hebben.

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Jeroen Eilander, Omroep NOOS

Bron: Dusseldorp

 

 

Gerelateerde berichten