Vakantieparken goed op weg qua vitaliteit

Vakantieparken in Overijssel zijn goed op weg qua vitaliteit, maar er liggen nog diverse uitdagingen voor de toekomst. Dit blijkt uit een tussentijdse rapportage van het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken.
Hans Vroomen, burgemeester van de gemeente Ommen, is tevens voorzitter van het expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel: “Het thema ‘Vitale Vakantieparken’ staat hoog op de agenda van gemeentes, provincies en het Rijk. Vitale parken bieden veel meerwaarde voor de lokale economie en dragen bij aan de leefbaarheid van de omgeving. Niet -vitale parken bieden die meerwaarde niet en zorgen soms helaas voor problemen. Daarbij gaat het zelfs ook wel eens om criminele activiteiten of ondermijning. Problemen beginnen vaak met illegale bewoning. Het zijn vaak de kwetsbare groepen die op vakantieparken gaan wonen. Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken is er om gemeenten een extra steuntje in de rug te geven in hun aanpak.”

Niet -vitale vakantieparken
Het expertisecentrum ondersteunt Overijsselse gemeenten én ondernemers of particuliere eigenaren in de aanpak van niet – vitale vakantieparken. Dit zijn vakantieparken waar waar bijvoorbeeld tijdelijke en permanente bewoning is. Soms is er juist sprake van criminele of ondermijnende activiteiten. Het doel is om die parken weer gezond te maken. Als dat dit niet meer mogelijk is, wordt naar een andere bestemming gezocht.

 

Eerste resultaten
18 van de 25 gemeenten zijn met het thema Vitale Vakantieparken aan de slag gegaan. Verschillende gemeenten hebben inmiddels gebruik gemaakt van de provinciale subsidieregeling ‘Versterken gemeentelijke informatiepositie vakantieparken’. Die subsidie ondersteunt gemeenten in de onkosten voor het verzamelen van informatie over parken.

 

Opzet expertisecentrum
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel wordt aangestuurd door een stuurgroep. Deze bestaat uit twee burgemeesters, twee wethouders en gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel. Naar behoefte worden externen geconsulteerd over vraagstukken. De provincie Overijssel host het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken, om de opstart ervan te vergemakkelijken en daarmee te versnellen.

 

Meer informatie
De tussentijdse rapportage is te vinden op de kennisbank van expertisecentrumoverijssel.nl.

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Expertisecentrum Vitale Vakantieparken

 

Gerelateerde berichten