Buren bepalend voor veiligheidsgevoel

Buren bepalend voor veiligheidsgevoel Kwart van de Nederlanders doet deur niet op slot bij verlaten woning. Buren zijn bepalend voor het veiligheidsgevoel dat Nederlanders thuis ervaren. Iets meer dan 60 procent van de Nederlanders voelt zich veilig in en rondom het eigen huis.

Goed onderling contact met buren is belangrijk volgens de meerderheid van de Nederlanders. Ook in het voorkomen van inbraak vinden buren elkaar, bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes. Zo spreken buren met elkaar af dat ze: op elkaars woning letten, doen aan digitale buurtpreventie, camera’s ophangen en elkaar aanspreken op onveilig gedrag.

Twee op de drie Nederlanders schatten de kans dat zij de komende vijf jaar slachtoffer worden van inbraak in als (heel) klein. Bijvoorbeeld omdat ze goed contact hebben met hun buren, wat een veilig gevoel geeft. Hierdoor durven zij zelfs even weg te gaan zonder de deur op slot te doen. Ook laat een kwart van de Nederlanders gerust een raam open staan als zij weg zijn.

Buren zijn belangrijk bij het voorkomen en beperken van inbraakschade. Oplettende buren zijn vaak de eersten die alarm slaan bij verdachte situaties. De helft van de Nederlanders belt bijvoorbeeld de politie en 19% belt de eigenaar, als ze een verdacht persoon in het huis van hun buren zien. Een derde van de Nederlanders zou dan ook meer contact willen hebben met buren over veiligheid in de buurt.

 

Veiligheid
Toch kan een inbraak dankzij oplettende buren niet altijd voorkomen worden. Nederlanders denken dat inbrekers een huis uitkiezen op basis van het gemak waarmee zij binnen kunnen komen, de spullen die zij zien liggen en of er zichtbare beveiligingsmaatregelen zijn. Ook denkt 25% van de Nederlanders dat de ligging van de woning een rol speelt.

Deze gegevens komen allemaal voort uit een onderzoek dat MarketResponse heeft verricht in opdracht van Univé.

 

Gerelateerde berichten