Steeds meer inwoners naar voedselbank

Steeds meer mensen stappen noodgedwongen naar de voedselbank. Sinds vorig jaar is het aantal aanmeldingen met ruim twintig procent gestegen.

Afdeling Ommen

Roos ter Beek van Stichting Voedselbank Hardenberg – Ommen denkt dat de inflatie de grootste trigger is. Ook de gestegen energieprijzen spelen een rol. Opvallend is de toename van jonge gezinnen met kinderen, wekelijks gaan er bijna 300 pakketten de deur uit bij de uitgiftepunten in Ommen, Hardenberg en Dedemsvaart.

 

“Omdat supermarkten via andere kanalen hun overgebleven voedsel aanbieden, en efficiënter inkopen, krijgen wij minder binnen bij de voedselbank, gelukkig zijn er nog genoeg bedrijven en particulieren die ons in natura of financieel ondersteunen, waardoor wij zelf instaat zijn in te kopen en onze klanten wekelijks kunnen voorzien, al bij al is het een uitdaging om iedere week een gezond pakket samen te stellen”, zegt Roos.

Afdeling Hardenberg

Ook Hendrik Jan Pastink van Stichting Voedselbank Hardenberg-Ommen beaamt dit. “Zo’n 800 mensen, bijna 300 gezinnen maken gebruik van de voedselbank. Vooral vlees is momenteel moeilijk om aan te komen. De winkels prijzen alles af en verkopen het nog op de valreep. Zo blijft er voor ons niets over om op te halen.” Hendrik Jan loopt door de hal in Hardenberg, waar de logistiek uitermate goed is geregeld. Er staan pakketten voor 1 persoon,  voor 2 tot 3 personen en pakketten voor grotere gezinnen klaar in papieren zakken. Daarnaast worden er bij uitgifte nog diepvriespakketten (vlees) en pakketten uit de koeling (groente en zuivel) toegevoegd. Ook hier staat alles weer netjes gerangschikt.

Kinderverjaardagen

Ook is er een lijst waarop alle verjaardagen van kinderen staan vertelt Hendrik Jan: “Kinderen die jarig zijn, gaan die dag vaak niet naar school. Simpelweg omdat er geen geld is om te trakteren. Zodra een kind jarig is, krijgt dat gezin een doos gevuld met onder andere traktatiespulletjes voor op school (klas en leraren), vlaggetjes, maar ook spullen om een taart te maken.”
Omdat de voedselbank geen voedsel mag inkopen, legde Pastink graag uit waar een financiële gift voor wordt gebruikt. “Het geld kunnen we goed gebruiken voor vervoersmogelijkheden. Zoals de aanschaf van een koelwagen om spullen op te halen, onderhoud van auto’s en koelingen, benzine en nog veel meer.” Hendrik Jan Pastink was dan erg ook blij met de cheque van 1.000 euro, die hij vrijdag in ontvangst mocht nemen van Stichting Verkeersregelaars Hardenberg.
Waar de voedselbanken op dit moment om zitten te springen zijn houdbare spullen. Toiletpapier, koffie, rijst, blikken soep, etc. Eigenlijk de spullen die niet gauw over datum gaan en door winkels niet gedoneerd worden aan voedselbanken.

“Aan eieren geen gebrek, dit zijn eieren die net te klein of te groot zijn voor verkoop”, vertelt Hendrik Jan.

 

Hendrik Jan legt uit hoe het systeem werkt: Zwarte, rode en blauwe kratten.
Afdeling zwart krat is voor 1 persoon, rood voor 2 tot 3 personen en blauw voor grotere gezinnen.

In de koeling geldt hetzelfde systeem met gekleurde kratten

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Tineke Eilander, Gert Stegeman en BelgaFoto

Gerelateerde berichten