Saxenburgh Nijenhaghen viert 12,5 jarig bestaan

Op maandag 3 juli was het feest bij Saxenburgh Nijenhaghen. Het woonzorgcentrum viert namelijk haar 12,5 jarig bestaan. Wijkmanager Ineke Otten en verzorgende IG Zwanet Kösters blikken terug op de afgelopen 12,5 jaar.

Nijenhaghen is geen onbekende locatie in Ommen. Het seniorencomplex met 79 appartementen bestond reeds toen Saxenburgh in 2011 startte met het huren van 24 zorgappartementen. Een uitdagende start, herinneren Ineke en Zwanet zich. “We moesten een team opbouwen en ook leren hoe we het beste de zorg konden bieden in dit nieuwe complex waar zorgappartementen onwillekeurig verspreid waren door het pand.” Aldus Ineke. Doordat de appartementen door het pand verspreid zijn, hoopt men de integratie tussen zorgvragers en bewoners van het complex te stimuleren. Ineke vertelt: “In het begin ging de integratie moeizaam. Inmiddels is dit een stuk verbeterd, en hebben we ook open welzijnsactiviteiten voor alle bewoners van Nijenhaghen. Bewoners vinden het fijn dat er zorg aanwezig is waar ze een beroep op kunnen doen indien nodig.”

Het stukje integratie geldt niet alleen voor bewoners en mensen die zorg ontvangen in Nijenhaghen, maar ook voor buurtbewoners en jeugd. Dankzij de ontwikkeling van Kindplein West heerst er een vrolijke sfeer in de buurt. Wie in de belevenistuin naast Nijenhaghen zit, kan genieten van het geluid van spelende kinderen op het aangrenzende schoolplein. Kinderen van de scholen en kinderdagopvang die in het Kindplein gevestigd zijn, komen regelmatig op bezoek om pannenkoeken te bakken of andere leuke activiteiten te doen in het Wijksteunpunt. Dit Wijksteunpunt heeft onder andere als doel om een laagdrempelige verbinding te creëren tussen de buurt en de bewoners. Sjoelen, bingo-avonden en koffieochtenden zorgen voor verbinding. Op die manier hoopt Saxenburgh ook bij te dragen aan vermindering van eenzaamheid. Ineke: “De ontwikkeling van het Kindplein is wel één van de hoogtepunten van de afgelopen 12,5 jaar.” Een ander hoogtepunt? Dat is het ontvangen van het NIAZ-keurmerk. “Een teken dat de zorg die we leveren, van kwalitatief hoogstaande kwaliteit is. We hebben in de afgelopen 12,5 jaar keihard gewerkt om de zorg naar dit niveau te brengen.”

Zwanet beaamt dit. Ze begon ooit als medewerker schoonmaak op de OK in het toenmalige Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. 12,5 jaar geleden solliciteerde ze als medewerker wonen en welzijn bij Nijenhaghen. “Ik werd aangenomen en hielp met de schoonmaak en het koken van eten. Hoewel de zorg mij nooit trok, ben ik er langzaam ingegroeid. Nu ben ik verzorgende IG en vind ik de zorg het mooiste wat er is, en dat terwijl ik eerst dacht: werken in de zorg? Alsjeblieft niet!”

Zwanet is ook onderdeel van de feestcommissie en medeorganisator van de jubileumfestiviteiten op maandag 3 juli. Een gezellige middag met genodigden, Oud Hollandse spelletjes, speeches en aansluitend een buffet met de bewoners van de 24-uurszorg, partners en medewerkers. Ook de cliëntenraad was aanwezig bij het buffet. Iedereen kreeg een gastvrij ontvangst, want dat is wat Nijenhaghen kenmerkt: gastvrijheid, een warm welkom. Het was een geslaagde, feestelijke middag. Op naar nog veel meer mooie jaren in Ommen!

.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Saxenburgh

Gerelateerde berichten