Praktijkuitleg Gevaren Dode Hoek op Boshoek

Op De Boshoek in Hardenberg worden deze week in de praktijk de gevaren van de Dode Hoek gedemonstreerd aan basisschoolleerlingen. Dit komt voort uit een van de twee projecten over de verkeersveiligheid: De ANWB Streetwise en Dode Hoek.

In totaal volgen 4000 basisschoolleerlingen de komende weken de twee projecten. Met deze projecten hopen de Gemeente Hardenberg en Veilig Verkeer Nederland de leerlingen op een educatieve manier de gevaren in het verkeer te laten zien. Ook worden de verkeersregels nog eens extra onder de aandacht gebracht.

De projecten zijn verdeeld over de scholen. De ene helft van de basisscholen doet dit schooljaar mee met het project Dode Hoek en de andere helft aan het project Streetwise. Volgend schooljaar wisselen de projecten tussen de scholen.

Dode Hoek
Van de 30 scholen doen 15 scholen (ruim 600 leerlingen) van 3 tot en met 6 oktober mee aan het Dode Hoek project. De theorieles wordt gegeven door Chauffeurs Vereniging Friesland. Tijdens de les krijgen de kinderen informatie over de gevaren van de dode hoek. En tips hoe je deze kunt ontwijken. Hierna zien de kinderen op de parkeerplaats van sportpark De Boshoek in Hardenberg hoe het in het echt werkt met grote voertuigen. De kinderen ervaren wanneer je wel of niet zichtbaar bent vanaf de stoel van de chauffeur. Het project is mogelijk dankzij de medewerking van 25 vrijwilligers en verschillende transport-, vervoers- en landbouwbedrijven. Zij stellen gratis hun vrachtwagens en landbouwvoertuigen beschikbaar.

Onderstaande foto’s geven een impressie van hoe het eraan toe gaat tijdens de praktijkdag over de Dode Hoek.

ANWB Streetwise

Streetwise is bedoeld voor leerlingen van de groepen 1 tot en met 8. Het wordt tot eind oktober 2022 gegeven door de ANWB. Hieraan doen de andere 15 scholen mee. Het niveau wordt aangepast per groep. Zo gaat het bij groep 1 en 2 om het herkennen van verkeersgeluiden en oefenen met oversteken. Voor kinderen in groep 3 en 4 ligt de nadruk op verkeersveiligheid doormiddel van ‘Blik en klik’. Kinderen van groep 5 en 6 leren in ‘Hallo auto’ meer over de remweg van een auto en de invloed van de reactietijd op die remweg. ‘Trapvaardig’ traint kinderen van groep 7 en 8 in praktische fietsvaardigheid. Ook rijden ze met een zware rugtas op. Zo worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Tekst: Jeffrey Varweg, Omroep NOOS
Foto’s: Harry Kruiper

Gerelateerde berichten