Moet ik nu rechts of links op het pad wandelen?

Dat is een veel gestelde vraag. Er wordt momenteel heel wat afgewandeld in parken, bossen en natuurgebieden.

Onenigheid tijdens wandelen
Omdat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden, leidt dit soms tot onenigheid onder de wandelaars. Meestal is het probleem dat men niet voor elkaar wil wijken. Soms ontstaan er zelfs verhitte discussies over het aan de ‘verkeerde’ kant van het pad lopen. Zulke confrontaties onderweg maken het wandelen er dan niet prettiger op. Wij hebben voor u de sites van Wandelen.nl, Veilig Verkeer Nederland en de ANWB uitgeplozen, op wat nu juist is. Er blijkt geen ‘juist’ antwoord te zijn op deze vraag.

Links wandelen vroeger verplicht
Als voetganger werd je vroeger geacht aan de linkerkant van de weg te lopen. Tot 1993 was dit zelfs verplicht, maar dat is dus nu niet meer zo. “Het is aan de voetganger om naar eigen inzicht te kiezen voor de veiligste situatie”, legt Rob Stomphorst uit. Rob is woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland. “Dat kan links van de weg zijn, maar afhankelijk van de wegindeling ook aan de rechterkant van de weg. Wij adviseren om in de meeste gevallen links van de weg te lopen. Zo zie je tegemoetkomend verkeer aan komen en kun je makkelijker anticiperen op wat er gebeurt”, vertelt Rob.

Hoe nu verder?
In de praktijk betekent het dat de ene wandelaar ervoor kiest om aan de linkerkant van de weg te lopen, terwijl een ander in eenzelfde situatie aan de rechterkant wil lopen. Loop je op een pad waar ook brommers en fietsers mogen rijden? Kies dan de veiligste kant, in dit geval dus links. Van achteropkomende fietsers en brommers kun je niet zien of ze jou als wandelaar wel zien. De berm inrijden is meestal geen optie voor de snellere fietsers en bromfietsers. De wandelaar die dan aan de linkerkant loopt, ziet de ander naderen. Hierdoor kan hij gemakkelijker even in de berm gaan lopen om de snellere tegenliggers veilig te laten passeren.

Bronnen: Wandelen.nl, Veilig Verkeer Nederland en ANWB

Gerelateerde berichten