Hardenberg in finale van Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Ruim 5000 mensen lieten hun stem horen en bepaalden dat Stein, Zwolle, Hardenberg, Harderwijk en Oude IJsselstreek een plek in de finale van de ‘Meest Toegankelijk Gemeente van Nederland’ verdienen.


De vijf gemeenten die in de finale staan krijgen allen een verrassingsbezoek met een rondreizend kunstwerk. Zo werd wethouder Mary Looman woensdagmiddag verrast met een bezoek. Op de Markt in Hardenberg werd Mary gefeliciteerd en in de bloemen gezet. Ook is rond 14.30 uur een groot opblaaskunstwerk geplaatst.

Dit kunstwerk, van Masayoshi Hanawa, is vier meter hoog en heeft de vorm van een grote pop. De pop heeft hoekige vormen en een patroon van gekleurde mozaïek. De pop heeft grote ogen en staat met de benen en armen gespreid. Het originele kunstwerk is momenteel te zien in Museum van de Geest | Outsider Art in Amsterdam.

De pop bleef ongeveer twee uur in het centrum staan. Het originele kunstwerk is momenteel te zien in Museum van de Geest | Outsider Art in Amsterdam. “We zijn sowieso vijfde”, lacht Mary Looman, die blij is met de nominatie. “Het wordt nog spannend.”

De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt. Dat toegankelijkheid hard nodig is, blijkt uit het SCP-rapport ‘Lang niet toegankelijk’. Mensen met een beperking of chronische ziekte kunnen nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting.

Gerelateerde artikelen