Geen dag zonder Bach in Reestkerk

Rinke van der Valle houdt zondag 27 november een lezing over Bach in de Reestkerk. Hij gebruikt daarbij veel beelden, geluidsopnamen en videofragmenten.

Het eerste deel van de lezing, voor de pauze, zal gaan over het bekende Weihnachtsoratorium van de componist. Het feest van de geboorte van Christus is in de muziekgeschiedenis vele malen getoonzet. Bij Johann Sebastian Bach leidde dit tot een groots en omvangrijk werk.

 

Na de pauze komt het boek van Rinke ‘Geen dag zonder Bach’ aan de orde. Dit boek is in maart 2022 verschenen en bevat vijftien interviews. Deze heeft Rinke van der Valle gehouden met mensen, die dagelijks met Bach en zijn muziek bezig zijn.

 

Hoe komt het toch dat zich elk jaar zulke lange rijen vormen voor de Grote Kerk in Naarden om een uitvoering van de Matthäus-Passion bij te wonen? Hoe komt het dat zijn muziek zo vaak gespeeld wordt en dat zo veel mensen zijn muziek zo graag beluisteren? Kortom: wat is het
geheim van de muziek van Bach? Deze en andere vragen over Bach stelde Rinke van der Valle in zijn gesprekken met vijftien personen die bijna dagelijks met Bachs muziek bezig zijn.

 

Tussen deze vijftien personen staan interviews met gerenommeerde dirigenten als Ton Koopman en Jos van Veldhoven, schrijver Maarten ’t Hart, Bachbiograaf Christoph Wolff, zanger Peter Kooij en organist Leo van Doeselaar. Zij vertellen wat de muziek van Bach voor hen betekent. Tezamen met de verhalen van andere Bachliefhebbers die in dit boek aan het woord komen, ontstaat voor de lezer een caleidoscopisch beeld van een geniale componist die met zijn muziek zoveel mensen recht in het hart raakt!

 

De inloop op zondag 27 november start vanaf 14.15 uur met koffie en thee.
De lezing begint om 14.45 uur.
Kaarten koffie/thee bij aanvang, zijn te bestellen op www.reestkerk.nl/agenda

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS

Geen dag zonder Bach

Gerelateerde artikelen