Roxanne uit Beerzerveld naar het EK Baseball5

In Sofia wordt in november door de WBSC het Europees Kampioenschap Baseball5 gehouden. Dit jaar wordt Nederland voor het eerst vertegenwoordigd in de leeftijdscategorie onder de 17 jaar. Roxanne Pleeging uit Beerzerveld zit in de Nederlandse selectie en mag Nederland vertegenwoordigen tijdens het EK Baseball5 in Bulgarije.


Baseball5 is een urban vorm van honkbal zonder knuppel of handschoenen die op straat of in een sporthal gespeeld kan worden op een klein veld. Alles wat je nodig hebt is een zachte rubberen bal. Het is een snel en zeer tactisch spel van 5 veldspelers en 5 slagspelers. De spelvorm is dynamisch en wordt gekenmerkt door snelle wedstrijden. Dat maakt het spectaculair om te doen, maar zeker ook om naar te kijken.

Hoe speel je Baseball5

Bij Baseball5 speel je met twee teams tegen elkaar en ben je afwisselend aan slag en in het veld. Een zo’n volledige beurt wordt een inning genoemd. Ben je aan slag, dan is het jouw taak om de bal met je vlakke hand of een vuist het veld in te slaan. De bal moet tussen de lijnen van het veld worden geslagen en minimaal 3 meter vanaf de thuisplaat de grond raken.

 

Het is dan aan jou om zo snel mogelijk vanaf de thuisplaat het rondje langs de 3 honken en tot slot weer de thuisplaat -tegen de klok in- te volbrengen. Is de bal eerder bij het honk dan jij, dan ben je uit. Loop zo ver je kan, maar let op; de verdedigende partij mag je tikken met de bal als je niet op een van de honken staat.

 

In de slagbeurten na jou probeer je verder te komen tot je weer over de thuisplaat komt. Dan heb je een punt. Heeft de verdedigende partij 3 mensen uitgemaakt, dan is jullie slagbeurt voorbij. Nu mag jouw team het veld verdedigen en zo snel mogelijk 3 nullen maken (mensen die uitgaan, maken geen punt en zijn dus een nul). De inning is voorbij als beide partijen aan slag zijn geweest. En 5 van die innings zijn een volledige wedstrijd. Het team met de meeste punten, de meeste lopers over de thuisplaat, wint. Zo speel je Baseball5. Altijd en overal, simpel en spectaculair.

 

Europees Kampioenschap

Aan het EK in Bulgarije doen 14 teams uit 14 landen mee. De teams komen uit België, Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Israël, Italy, Letland, Litouwen, Moldavië, Nederland, Roemenië en Turkije. Het EK is van 16 tot en met 19 november.

Roxanne Pleeging

De spelers van het Nederlandse team komen uit heel Nederland. Na een aantal selectietrainingen bij HCAW in Bussum zat Roxanne nog bij de laatste vijf meiden. Afgelopen weekend heeft zij met het selectieteam een oefenwedstrijd gespeeld in Oirschot en in België tegen het Belgische EK team. Alle wedstrijden waren super spannend en Nederland won ze allemaal. Dit belooft wat voor het EK! Na dit weekend werd bekend welke 4 meiden en 4 jongens er mee gaan. Roxanne mag mee gaat mee naar het EK in Bulgarije. Roxanne zit in Hardenberg op De Nieuwe Veste en speelde afgelopen jaren honkbal bij de Cubs in Hardenberg en gaat komend seizoen bij de Bedrocks in Emmen spelen.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bijschrift foto: Roxanne is de 3e van links onderste rij