Er mag bijna weer gesproeid worden

Het groeiseizoen is voorbij en daarmee neemt de watervraag vanuit de landbouw en natuur af. Waterschap Vechtstromen trekt per 1 november de onttrekkingsverboden in. Dit betekent dat met ingang van deze datum enkel de reguliere beregeningsregeling van kracht is.

Het neerslagtekort is als gevolg van de regen van afgelopen weken gezakt en tevens daalt de watertemperatuur. Daardoor zijn risico’s met betrekking tot waterkwaliteitsproblemen afgenomen. Met ingang van 1 november 2022 zijn de in deze zomer ingestelde onttrekkingsverboden grond- en oppervlaktewater, niet langer van kracht. De verboden zijn de afgelopen zomer ingesteld vanwege de droogte. De opheffing van de onttrekkingsverboden geldt voor het gehele werkgebied van waterschap Vechtstromen. Er mag dan onder andere weer oppervlaktewater gebruikt worden om landerijen te beregenen.

 

Standaard beregeningsregeling blijft van kracht

Maar dit betekent niet dat er zomaar klakkeloos met oppervlaktewater beregend mag worden. Want de standaard beregeningsregeling blijft gewoon van kracht. De standaard beregeningsregeling houdt onder andere in dat alleen oppervlaktewater gebruikt mag worden. Mits de eerste benedenstrooms gelegen stuw nog water afvoert. Waterschap Vechtstromen heeft de afgelopen zomer op verschillende momenten de volgende verboden ingesteld:

Maandag 27 juni 2022 een algeheel verbod ingesteld tot het onttrekken van oppervlaktewater uit openbare vijvers in stedelijk gebied.

Vrijdag 12 augustus 2022 werd een algeheel verbod van kracht op het onttrekken van grondwater voor beregening en bevloeiing in kwetsbare, grondwaterafhankelijke natuurgebieden. En de gebieden in een zone van 200 meter rondom kwetsbare, grondwaterafhankelijke natuurgebieden ten zuiden van de Overijsselse Vecht.

 

Ondanks regenval toch nog watertekort

Ondanks de regenval van de afgelopen weken is er nog steeds sprake van een aanzienlijk neerslagtekort en lage grondwaterstanden op de hoge zandgronden in het werkgebied van Vechtstromen. Vechtstromen blijft de situatie nauwlettend volgen en hebben hierover contact met collega-waterschappen en landbouw- en natuurorganisaties. De komende maanden is het waterschap vooral gericht om water vast te houden – zolang dit op een veilige manier kan – zodat grondwaterstanden zich verder kunnen herstellen. Hiermee hoopt Vechtstromen het nieuwe groeiseizoen, dat jaarlijks op 1 april start, weer met aangevulde grondwaterstanden te kunnen starten. Net als voorgaande jaren gaat dit met de samenwerking met terreinbeheerders.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Waterschap Vechtstromen

Gerelateerde berichten