De Marshoeve uitgebreid met locatie in Arriën

Zorgboerderij de Marshoeve in Dalmsholte is uitgegroeid tot een professionele zorgorganisatie. Om nog meer zorg te kunnen bieden is er een locatie in Arriën bij gekomen.

De Marshoeve is een zorginstelling waarbij paarden een grote rol spelen. De doelgroep bestaat voornamelijk uit jongeren en jongvolwassenen met ontwikkelings- en/of gedragsproblematiek. Er wordt met de jongeren gewerkt aan een stabiele basis voor hun toekomst. Dit kan door dagbesteding, maar je kunt ook op de Marshoeve wonen. Want de Marshoeve is een tevens een kleinschalige woonvorm waar jongeren tussen de 12 en 21 jaar begeleid worden op weg naar zelfstandig wonen.

 

Familiebedrijf

De zorgboerderij die Christien Mars bijna 20 jaar geleden startte in Dalmsholte, is inmiddels uitgegroeid tot een groot bedrijf. Een familiebedrijf waarin Christien, echtgenoot Rinus en dochters Loes en Lianne samen met een gespecialiseerd team van zorgprofessionals zorg bieden aan kinderen en jongvolwassenen. Naast de zorgboerderij runt de familie ook een paardenstoeterij. Daarin zijn ook haar echtgenoot en inmiddels volwassen dochters actief. Paarden spelen een grote rol bij de behandeling en begeleiding van een nog altijd groeiend aantal kinderen en jongvolwassenen.

 

Niet alleen de zorgboerderij, maar ook de stoeterij is flink uitgedijd. Reden voor de familie om het bedrijf uit te breiden met een locatie in Arriën. Op de locatie in Arriën wordt voornamelijk educatieve dagbesteding en Equitherapie aangeboden.

 

Educatieve dagbesteding

“Tijdens de educatieve dagbesteding creëren we structuur door middel van een wekelijks terugkerend programma, waarbij onderwijs wordt aangeboden aansluitend bij het ontwikkeltraject”, vertelt Christien. “We bieden daarbij maatwerk. Samen met elk kind bekijken we wat nodig is; waar is het kind goed in? Wat vindt het leuk en waar heeft het extra hulp bij nodig?” De leermomenten worden afgewisseld door activiteiten met het paard. Paarden zorgen ervoor dat kinderen zich gemakkelijker kunnen ontspannen. Hierdoor ontstaat ruimte om weer tot leren te komen.

 

Woonvorm

In de kleinschalige woonvorm worden jongeren tussen de 12 en 18 jaar begeleid op weg naar zelfstandig wonen. “Samen met de jongeren werken we aan een stabiele basis voor hun toekomst. Daarbij kijken we naar mogelijkheden, kwaliteiten en kansen”, zegt ze. “Op basis daarvan bepalen we samen een doel om naartoe te werken. Dit doen we onder andere door structuur aan te brengen en samen met de jongere te zoeken naar een passende invulling van de dag. Afhankelijk van de hulpvraag organiseren we dit in de vorm van scholing of dagbesteding.”

 

Equitherapie

Nu haar dochters zich meer richten op de bedrijfsvoering, heeft Christien weer volop tijd voor de werkzaamheden die ze het liefste doet; het geven van Equitherapie en communicatietrainingen volgens de Gordonmethode voor ouders.

“Equitherapie is een individuele therapie voor kinderen en volwassenen. Bij deze vorm van therapie wordt een paard ingezet als ‘co-therapeut’. De behandeling kan zowel op lichamelijk als op psychisch vlak positieve resultaten geven”, vertelt Christien.

“Het is zo mooi om te zien hoe kinderen opleven tijdens het werken met paarden. Dat ze zich leren ontspannen en zich te uiten. Nu we deze nieuwe locatie erbij hebben, hebben we meer ruimte voor onze diverse vormen van zorg en kunnen jongeren nog sneller bij ons terecht.”

 

Ook voor ouders

Ouders van cliënten, maar ook andere ouders kunnen bij Christien de communicatietraining volgens de Gordonmethode volgen. Deze methode is gericht op luisteren naar het kind en duidelijk communiceren op basis van gelijkwaardigheid en respect. “Respect voor elkaars mening en behoefte staan centraal. Conflicten worden zo opgelost dat niemand het gevoel heeft dat hij verliest.”

Naast deze trainingen besteedt Christien veel tijd aan het overbrengen van haar opgedane kennis en ervaring op de jongere garde. “Ons bedrijf groeit nog steeds gestaag. Ik vind het heel mooi dat ik nieuwe collega’s kan helpen om zich goed te ontplooien.”

 

Open Dag locatie Arriën

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een kijkje nemen op de nieuwe locatie? Dat kan tijdens de Open Dag op 1 april. Dan is de nieuwe locatie in Arriën van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor belangstellenden. Je vindt de boerderij aan De Schapendijk 5 in Arriën.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Lees meer op de website van De Marshoeve

Gerelateerde artikelen