Minder woningbranden in Overijssel

In elke provincie is het aantal woningbranden in 2022 gestegen, behalve in Overijssel. Overijssel is de enige provincie waar het aantal woningbranden in het afgelopen jaar zelfs gedaald is.

In 2022 waren er 392 woningbranden in Overijssel. Een jaar eerder waren dit er nog 407. Dit is een daling van 3,7%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.

 

In Overijssel relatief minste woningbranden

Gemiddeld waren er vorig jaar 7,6 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Overijssel. In Overijssel waren hiermee dus een stuk minder meldingen dan landelijk (9,6 woningbranden per 10.000 woningen). Zo weinig zelfs, dat geen enkele provincie is waar dit aantal zo laag is.

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Hardenberg het aantal meldingen veel groter. In 2022 waren hier 14 woningbranden per 10.000 woningen. Ook in Dalfsen (12) en Enschede (10) waren relatief veel meldingen per 10.000 woningen.

 

Grootste stijging in Enschede en Hardenberg

Nergens in Overijssel steeg het aantal woningbranden zo hard als in Hardenberg en Enschede. Er waren hier vorig jaar 11 meer branden dan in 2021. De top 3 gemeenten in Overijssel met de sterkste absolute stijging is als volgt:

  • Enschede en Hardenberg (+11 woningbranden)
  • Almelo (+5 woningbranden)
  • Staphorst (+4 woningbranden)

Voor een aantal Overijsselse gemeenten is er beter nieuws: hier waren vorig jaar namelijk een dalend aantal branden in huis. In Deventer was de afname het sterkst: hier waren in 2022 in totaal 10 minder meldingen dan in 2021. Ook in Zwolle (-9), Steenwijkerland (-9) en in Hengelo (-8) was een dalend aantal woningbranden.

 

Verzekeraars kijken naar getallen

Expert woonverzekeringen Michel Ypma van Independer: ”Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen en stemmen de premie hierop af. Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk”.

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bekijk hier per gemeente en provincie hoe het zit.
Foto: Brand in De Troubadour in Hardenberg op 21 februari 2017

Gerelateerde berichten