De Week van Ons Water is voor iedereen

De najaarseditie van de Week van Ons Water is van zaterdag 15 tot en met zondag 30 oktober. In heel Nederland worden tijdens deze periode allerlei leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd. Ook bij Waterschap Vechtstromen kun je verschillende activiteiten bijwonen.

Gezond water is van levensbelang als bron van leven voor mens en natuur. Mensen gebruiken het als drinkwater, voor recreatie, scheepvaart, landbouw en proceswater voor de industrie. Voor planten en dieren die in het water leven, is het de natuurlijke omgeving. Gelukkig is ons water schoon. Maar dat gaat niet vanzelf. Waar blijft eigenlijk het water dat jij door de wc spoelt? En hoe zorgen we ervoor dat ook vissen en planten schoon water hebben om in te leven?

     

Deze zomer hebben we veel te maken gehad met de gevolgen van het veranderende klimaat. Deze najaarseditie van de Week van Ons Water is daarom een goed moment om via activiteiten extra aandacht te vragen voor klimaatadaptatie en het vergroenen van de leefomgeving. Kom tijdens deze najaarseditie meer te weten hoe waterschappen werken aan schoon, veilig en voldoende water. Er zijn voldoende activiteiten in de regio waar je aan kunt deelnemen.

Meld je bijvoorbeeld aan voor een rondleiding over de rioolwaterzuivering: RWZI (rioolwaterzuivering). Of ga mee op pad met een van de georganiseerde excursies in de regio, zoals een excursie naar het kristalbad, De Doorbraak of De Vecht.

Voor meer informatie over deze excursies en hoe je kunt aanmelden klik je op de excursie naar keuze.

Inzamelactie medicijnresten

Medicijnen zijn onmisbaar voor miljoenen Nederlanders, maar er is zorg over de resten ervan in het milieu. Dit omdat de medicijnresten na gebruik door de patiënt via het riool in het oppervlaktewater terecht komen. Medicijnresten kunnen een negatief effect hebben op organismen in water en de bereiding van schoon drinkwater moeilijk maken. Tijdens de  Week van Ons Water vragen waterschappen samen met geneesmiddelenbedrijven, apotheken en alle partners in de zorg éxtra aandacht voor het inleveren van medicijnen met een landelijke inzamelweek.

Breng daarom altijd ongebruikte medicijnen terug naar de apotheek of milieustraat. Medicijnresten die ingezameld zijn via de apotheek of milieustraat worden door de afvalverwerker op verantwoorde wijze verwerkt in speciale verbrandingsovens, waarbij reinigingsinstallaties de afvalgassen zuiveren die daarbij vrijkomen.

       

Ons Water

‘Ons water’ is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO (provincies), de VNG (gemeenten), de Vewin (waterbedrijven) en het Deltaprogramma(waterprogramma van het Rijk om Nederland voor te bereiden op de klimaatwijzigingen). De organisaties willen Nederlanders bewuster maken van water. Door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en bij jou in de buurt. Ook wat er nodig is voor de toekomst, door onder andere tips te geven over wat je zelf kunt doen. Op de site onswater.nl vind je informatie en verhalen die je kunt selecteren op jouw postcode.

 

 

 

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Waterschap Vechtstromen en Ons water in Nederland

Gerelateerde berichten