Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Hynetwork Services (100% dochteronderneming van Gasunie) zijn van plan om een landelijk waterstofnetwerk aan te leggen. Onderdeel hiervan is het waterstofnetwerk in Drenthe en Overijssel. U kunt reageren op de plannen voor het waterstofnetwerk.

Wilt u meer weten? Kom dan naar een van de inloopbijeenkomsten of volg de online informatiebijeenkomst.

Waarom een waterstofnetwerk?

Nederland moet verduurzamen. De industrie stoot veel CO2 uit. Dat is schadelijk voor het milieu. De CO₂ uitstoot van de industrie kan flink worden verminderd met waterstof.

Het Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel gaat over de aanleg van ondergrondse buisleidingen voor het transport van waterstofgas. Het netwerk in Drenthe en Overijssel is onderdeel van het landelijke transportnetwerk voor CO2-vrije waterstof. Dit ondergrondse netwerk verbindt vijf industriële clusters met elkaar, met het buitenland en met waterstofopslag en -import locaties. Zo kunnen bedrijven overstappen op duurzame energie en hun CO₂-uitstoot sterk verminderen. Waterstofontwikkelingen in het gebied komen hierdoor in een stroomversnelling. Dit is goed voor de bedrijvigheid in het gebied. Het doel is dat het netwerk in 2030 helemaal klaar is.

In Drenthe en Overijssel kunnen op veel plekken bestaande aardgasleidingen worden hergebruikt. Voor bepaalde delen is het niet mogelijk om bestaande leidingen te gebruiken. Daar worden nieuwe leidingen gelegd. We onderzoeken de komende periode zorgvuldig de opties waar deze leidingen kunnen liggen.

Wat gebeurt er nu?

Voor het project zijn een ruimtelijk besluit en verschillende vergunningen en ontheffingen nodig. Het ministerie van EZK coördineert deze procedure. Het project is gestart met de publicatie van het document ‘Voornemen en voorstel voor participatie’. Hierin staan de plannen uitgelegd en staat beschreven hoe de omgeving wordt betrokken. Van 16 juni tot en met 27 juli kunt u dit document lezen en erop reageren.

Kom naar de inloopbijeenkomst!

Er zijn twee inloopbijeenkomsten op locatie en één online informatiebijeenkomst. U kunt op locatie informatie bekijken, vragen stellen en reageren op het document. U kunt vrij in- en uitlopen. Aanmelding vooraf is niet nodig.

De bijeenkomsten zijn op:

  • 26 juni van 19:00 tot 20:00 uur. Dit is een online informatiebijeenkomst.
    U kunt zich hiervoor aanmelden via: www.rvo.nl/waterstofnetwerk-do
  • 27 juni van 19:00 tot 21:00 uur in ’d Aole Turfstee in Oranjedorp
  • 28 juni van 19:00 tot 2100 uur in Wijkcentrum Krakeel in Hoogeveen

Meer informatie over de inloopbijeenkomsten, de stappen in het proces en hoe u kunt reageren leest u op de website van RVO.

Meer informatie over het project zelf vindt u op de website van Hynetwork Services.


Bron: Gemeente Hardenberg
Tekstverwerking: Gemeente Hardenberg
Foto’s:  Stock

 

Gerelateerde berichten