Wel of niet een herhaalprik tegen corona

De GGD geeft aan dat het weer tijd is voor de herhaalprik tegen corona. Toch haalt de één hem wel, terwijl een ander de herhaalprik onnodig vindt.

De herhaalprik beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door het coronavirus. Dat is extra belangrijk voor mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona. Daarom zijn mensen van 60 jaar en ouder, mensen jonger dan 60 die ook in aanmerking komen voor de griepprik en zorgmedewerkers als eerste persoonlijk uitgenodigd voor de herhaalprik.

 

Werking herhaalprik en boosterprik is hetzelfde

De herhaalprik en de boosterprik werken hetzelfde. Beide prikken verbeteren de afweer en bieden extra bescherming. We gebruiken alleen nog maar het woord herhaalprik. Dit geeft duidelijker aan dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt. Heeft u geen boosterprik gehad? Dan kunt u de herhaalprik halen wanneer u daarvoor aan de beurt bent.

 

Waarom halen mensen geen nieuwe prik?

Waarom zou je eigenlijk nog een prik nemen als het aantal infecties daalt, er geen lockdownmaatregelen zijn en er geen nieuwe varianten opkomen die problematisch lijken? Bij de eerste serie vaccinaties haalde 83 procent van de mensen de prik, maar ‘nu zien we dat de opkomst met elke vervolgprik een stuk lager ligt’, schrijft het RIVM in een onderzoek.

In het onderzoek van half augustus zeggen veel mensen geen prik te halen omdat er op dit moment op het coronagebied weinig aan de hand lijkt. Maar als de situatie verslechtert, zeggen meer mensen nog een prik te zullen gaan halen. Het RIVM: “Het overgrote deel van de geïnterviewden dat nog twijfelt over een vervolgvaccinatie, benoemt wél bereid te zijn deze te nemen ‘als de situatie verergert’.”

 

Per 8 december aan de Kollergang

Vanaf 8 december kunnen inwoners van Hardenberg en omgeving de herhaalprik tegen corona halen aan de Kollergang 5. De vaccinatielocatie in de evenementenhal is nog tot en met 2 december open. Voor de herhaalprik tegen corona kan een afspraak gemaakt worden, maar dat is niet noodzakelijk.

 

Herhaalprik tegen corona halen zonder afspraak

Op alle vaccinatielocaties in de regio IJsselland kun je nu zonder afspraak binnenlopen voor de herhaalprik. Dat kan tot een uur voor sluitingstijd. Zo maakt de GGD het nog makkelijker om de herhaalprik te halen.

 

Kijk voor adresgegevens, openingsdagen en -tijden op ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties. Vergeet niet een geldig ID-bewijs en een mondkapje mee te nemen.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bronnen: GGD IJsselland, Rijksoverheid, RIVM

Gerelateerde artikelen