Gemeente betaalt mee aan zorgpremie

In 2023 stijgt de zorgpremie. Dat komt omdat de collectiviteitskorting niet meer geldt en omdat de zorgkosten hoger worden. Daarom betaalt de gemeente mee aan de zorgpremie voor inwoners met een laag inkomen. De gemeente Hardenberg biedt inwoners met een laag inkomen een zorgverzekering aan bij Zilveren Kruis.

De gemeente betaalt in 2023 tot € 30 per maand mee aan de zorgpremie. Inwoners met een klein budget en hoge zorgkosten, kunnen hierdoor toch de zorg krijgen die zij nodig hebben. U kunt zich aanmelden tot en met 28 december 2022.

Bijna 1.100 inwoners van de gemeente Hardenberg maakten in 2022 gebruik van de collectieve zorgverzekering. De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk dat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is. Dus ook de inwoners met een laag inkomen. “We willen voorkomen dat mensen met een laag inkomen niet naar een arts of tandarts gaan omdat dit teveel kost”, vertelt wethouder Linda Verschuur.

 

Zorgverzekering op maat

Wethouder Verschuur: “Het is voor alle inwoners met een laag inkomen een grote steun dat zij kunnen besparen op zorgkosten, maar wel goede zorg krijgen. Dit geldt helemaal voor inwoners die hoge zorgkosten hebben. Bijvoorbeeld door een handicap of chronische ziekte.” Inwoners kunnen kiezen uit een basisverzekering en drie aanvullende zorgpakketten. Zo kiezen ze een zorgverzekering die past bij hun situatie. De gemeente betaalt per jaar minimaal € 203 en maximaal € 360 mee aan de premie. Dit hangt af van het gekozen zorgpakket.

 

Inkomensnorm per gezinssituatie

Heeft u een inkomen dat niet hoger is dan 130 procent van de bijstandsnorm, dan kunt u gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis. De inkomensnorm verschilt wel per gezinssituatie en per leeftijd.

Alleenstaanden en alleenstaande ouders (jonger dan de AOW-leeftijd) mogen een netto maandinkomen hebben dat lager of gelijk is aan € 1.361. Voor samenwonenden en gehuwden (jonger dan de AOW-leeftijd) ligt deze inkomensgrens op € 1.944 netto per maand. Voor inwoners vanaf de AOW-leeftijd geldt dat zij kunnen meedoen aan de collectieve zorgverzekering als hun inkomen lager of gelijk is aan € 1.514 (voor alleenstaanden) en € 2.051 (voor samenwonenden/gehuwden) netto per maand.

 

Inkomensgrens bij het delen van een woning met meer volwassenen

Mocht u uw woning delen met meer volwassenen van 27 jaar of ouder dan kunt u te maken krijgen met de kostendelersnorm. Dan hangt de hoogte van de inkomensgrens af van het aantal medebewoners. Hoe meer medebewoners, die met u de kosten kunnen delen, hoe lager de inkomensgrens wordt. Denkt u dat dit voor u ook geldt, dan kunt u contact opnemen met de gemeente.  Zij kunnen u vertellen wat dan uw inkomensgrens is om in aanmerking te komen.

 

Vermogensgrenzen per situatie

Niet alleen het maandinkomen telt mee. Er wordt ook gekeken naar het vermogen dat iemand heeft. Zoals de waarde van een auto(‘s) of het geld dat op de (spaar)rekening staat. Een alleenstaande (zonder kinderen) mag maximaal € 6.505 aan vermogen hebben. Voor een echtpaar of alleenstaande ouder (met kinderen jonger dan 18 jaar) geldt een maximaal vermogen van € 13.010.

 

Drie zorgpakketten

De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering, een tandverzekering en een aanvullende zorgverzekering. Inwoners kunnen kiezen uit drie zorgpakketten. Welk pakket het beste past, hangt af van de zorgkosten die iemand denkt te gaan maken. Het goedkoopste zorgpakket kost € 138,95 per maand, het middelste pakket kost € 152,45 per maand en het meest uitgebreide zorgpakket kost € 166,70 per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Op www.gezondverzekerd.nl/hardenberg is te zien welke ziektekosten vergoed worden in de drie zorgpakketten.

 

Aanmelden

U meldt zich aan voor de collectieve zorgverzekering via www.gezondverzekerd.nl/hardenberg. Dit kan tot en met 28 december 2022. Kijk voor meer informatie op www.hardenberg.nl/zorgverzekering.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Hardenberg

Gerelateerde berichten