Veteraan Michel Noppers krijgt Draaginsigne Gewonden

Bosniëveteraan Michel Noppers kreeg zaterdagmorgen, in het VOC in Hardenberg, het Draaginsigne Gewonden opgespeld door Kolonel der Jagers Ludy de Vos, directeur van het Veteranen Instituut.


Het Draaginsigne Gewonden (DIG) wordt toegekend aan militairen en veteranen, die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. Het is een bijzondere erkenning en waardering voor veteranen. Sinds 1990 is het DIG aan ruim vijfduizend veteranen toegekend. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk ‘vulneratus nec victus’, oftewel ‘gewond, maar niet verslagen’.

Michel Noppers, nu woonachtig in Neuenhaus, diende begin jaren 90 in voormalig Joegoslavië. De missie was vol risico’s; Beschietingen, intimidatie en tegenwerking van de strijdende partijen stelden vooral in en rond het grondgebied van Srebrenica de blauwhelmen dagelijks op de proef. Vooral de extreem bedreigende ervaringen in de week, waarin Bosnische Serviërs hem en meerdere Nederlandse collega’s gijzelden, hebben bij hem een diepe mentale wond geslagen. Bij het opspelden van deze bijzondere erkenning waren zijn vrouw, zijn moeder en meerdere veteranen in het VOC in Hardenberg aanwezig. De Vos vond het een eer om, als Dutchbat 2-collega, ‘Nop’ de erkenning te mogen opspelden.

Gerelateerde artikelen