Vakantieparken groener aan de overkant

Ga je graag op vakantie zonder teveel impact voor het klimaat? Dan kan je volgens onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl beter Overijssel overslaan. Slechts 25% van de parken heeft een Green Key-certificaat. Met dit keurmerk wordt aangegeven welk park zich extra inzet voor het milieu.

Utrecht (75%) en Zuid-Holland (54,2%) komen als beste provincie met de meeste duurzame parken uit de hoge hoed. In Limburg, Flevoland, Noord-Brabant en Groningen hebben ongeveer de helft van de parken een Green Key-certificaat. Zeeland scoort als enige lager dan Overijssel met een percentage van 24,2%.

Overijsselse parken

Binnen Overijssel zetten vier vakantieparken zich meer in voor het milieu dan de normale wet- en regelgeving vereist, namelijk:

  • Landal Landgoed De Elsgraven – Enter
  • Landal Landgoed De Hellendoornse Berg – Haarle
  • Landal Twenhaarsveld – Holten
  • Landal De Vlegge – Sibculo

Elk park pakt dit op zijn of haar eigen manier aan: van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen tot spaarlampen en lichtsensoren. Daarnaast is het gebruik van zonnepanelen ook erg populair en groeien de laadpalen voor elektrische auto’s als paddenstoelen uit de grond.

De overige 12 onderzochte vakantieparken in Overijssel hebben het duurzaamheidscertificaat vooralsnog niet.

Vakantieparken in Nederland steeds duurzamer 
Landelijk hebben momenteel 101 van de 238 bungalowparken (42,4%) van de grootste vakantiepark-ketens een Green Key-certificaat. Vorig jaar waren er nog 95 parken met zo’n duurzaamheidskeurmerk.

In Nederland zijn er twee ketens waarvan alle parken een Green Key-certificaat hebben: Center Parcs en RCN Vakantieparken. Bij vier ketens is het aantal vakantieparken met het duurzaamheidskeurmerk gestegen ten opzichte van vorig jaar: Molecaten, Landal, Roompot en TopParken. Alleen bij EuroParcs is het aantal gecertificeerde parken gelijk gebleven.

Benieuwd welke duurzame maatregelen Nederlandse bungalowparken nog meer nemen? Kijk dan op de volgende pagina: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/hoe-duurzaam-zijn-vakantieparken-in-nederland/.

Tekstverwerking: Jeffrey Varweg. Omroep NOOS
Bron: bungalowparkoverzicht.nl

Gerelateerde berichten