Vaccin Janssen tijdelijk on hold

Vaccin-ontwikkelaar Janssen heeft Nederland, net als andere Europese landen, verzocht om de geleverde Janssen-vaccins nog niet in te zetten. In Europa is nog niet met het Janssen-vaccin gevaccineerd.

Op dit moment loopt in de Verenigde Staten een onderzoek naar meldingen van ongewone bloedstollingen, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Daar wordt het Janssen-vaccin al langer gebruikt.

Ook het Europees Medicijnagentschap (EMA) bestudeert de meldingen uit de VS. Het kabinet wacht nu eerst het onderzoek van het EMA af. De resultaten van dat onderzoek worden volgende week verwacht.

Het verzoek van Janssen om de inzet van de geleverde vaccins tijdelijk op te schorten heeft gevolgen voor de mensen die gevaccineerd zouden worden met Janssen. Dat zijn medewerkers en cliënten in de GGZ, en ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en jonger dan 60 jaar.

Zodra meer bekend is over hoe Nederland zal omgaan met het Janssen-vaccin, krijgen deze mensen ook meer duidelijkheid over hun vaccinatie. Nederland had ongeveer 80.000 doses van het Janssen-vaccin geleverd gekregen. Die blijven voorlopig nog even in de opslaglocatie.

Gerelateerde artikelen