Inspirerende avond met Sander van der Eijk

Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken (SNO) heeft dinsdag 17 januari eredivisiescheidsrechter Sander van der Eijk uit Amstelveen op bezoek gehad. Sander heeft een presentatie gegeven over zijn carrière als internationaal arbiter.


De kantine op Sportpak Gagelman in Nijverdal was afgeladen vol. Naast de vele eigen leden waren ook diverse sponsoren van de vereniging aanwezig. Bovendien waren er diverse clubarbiters aanwezig van o.a. V.V. Bergentheim, V.V. Hulzense Boys, R.K.S.V. De Zweef en S.V. Haarle.

 

Presentatie nieuw SNO-lid

Alvorens Sander kon beginnen met zijn presentatie, was hij getuige van de presentatie van een nieuw SNO-lid. Ruben van de Beld is 23 jaar en afkomstig uit Balkbrug. Recentelijk heeft hij zijn SO-III opleiding succesvol afgerond en mede door de goede begeleiding vanuit SNO hoopt hij zich als KNVB arbiter de komende jaren verder te mogen ontwikkelen.

Sander sprong hier direct op in door het belang van scheidsrechtersverenigingen te onderstrepen. Arbitrage is (veelal) een individueel vak. Dan is het van cruciaal belang om terug te kunnen vallen waar je kunt trainen, sparren en ervaringen met gelijkgestemden kunt delen.

 

Wie is Sander

Sander is 31 jaar oud, geboren en getogen in Amstelveen en in het dagelijks leven werkzaam als Controller. Op zijn 14e is hij begonnen met fluiten bij RKAVIC en op 22 Augustus 2016 maakte hij bij het duel tussen Jong FC Utrecht en RKC Waalwijk zijn debuut in het Betaalde Voetbal.

Op 2 april 2019 mocht Sander zijn debuut maken in de Eredivisie bij het duel tussen Heracles Almelo en Willem II. In zijn jongere jaren was Sander idolaat van atletiek. Met een tijd van 48:26 minuten op de vierhonderd meter behoorde hij tot de subtop van de vaderlandse atletiekwereld. Desondanks heeft hij (achteraf terecht) gekozen om zich op arbitrage te richten.

Sinds 2022 mag Sander zich ook International noemen. Gedurende de eerste competitiehelft heeft hij hierdoor o.a. drie wedstrijden mogen fluiten in de UEFA Youth League, waarin hij o.a. topclubs heeft mogen fluiten zoals Atlético Madrid en FC Barcelona.

 

Werkwijze

Sander ging in zijn presentatie nader in op zijn werkwijze. Volgens hem zijn er enkele vereisten om maximaal te kunnen presteren. Dit zijn: concentratie, motivatie en zelfvertrouwen. De basis (die je zelf in handen hebt) is vakbekwaamheid. Concreet heeft dit voornamelijk betrekking op een uitstekende (basis)conditie en een goede spelregelkennis. Dit heb je als (assistent) scheidsrechter voor het grootste gedeelte zelf in handen, maar vormt wel de basis om optimaal te kunnen functioneren als official.

 

Ambities en dromen

Aansluitend ging Sander nader in op zijn ambities en zijn dromen. Zijn absolute droom is om als arbiter actief te zijn in de Champions League. Hij ging nader in op zijn stappenplan naar succes. Dromen zijn prachtig (op de lange termijn), maar er moet ook op korte termijn gepresteerd worden.

Het was voor de aanwezigen inspirerend om te zien hoe hij zijn gehele carrière (tot op dit moment) vakkundig heeft opgebouwd. Hij is daarin veeleisend voor zichzelf en zijn directe omgeving. Bij elke gefloten wedstrijd volgt er een uitvoerige nadere evaluatie. Hierin is regionaal (voormalig) toparbiter Bjorn Kuipers een absolute inspiratiebron geweest. Nadat diverse Video Assistant Referee (VAR) beelden uitvoerig waren besproken kregen de gasten de mogelijkheid om diverse vragen te stellen.

 

“Als bestuur van SNO kijken wij terug een uiterst geslaagde avond. Sander is erin geslaagd om alle aanwezigen van begin tot eind te boeien met zijn verhaal. Wij hopen dat deze inspirerende avond een bijdrage mag hebben aan het positieve beeld op arbitrage in de breedste zin van het woord!”, aldus het bestuur van SNO Nijverdal.

 

Op de foto van Links naan Rechts:
Maikel van Munster, Gerwin Moeken, Sander van der Eijk, Maurice Paarhuis, Bas ten Tije en Max van der Lei. 

 

Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Bestuur SNO Nijverdal

Gerelateerde artikelen