Schoenmakershuisje wordt toch niet herbouwd

Het Schoenmakershuisje in Hardenberg, dat in 2012 voor het creëren van de Heemserhoek is afgebroken, wordt niet herbouwd. Wel komt er nu als goedmaker een bijdrage voor twee ander projecten.


Het Schoenmakershuisje stond op de hoek van de Hessenweg en de Twenteweg. Met de eigenaar van een plek iets verderop was afgesproken dat hij het Schoenmakershuisje zou herbouwen met behoud van de ‘historische verschijningsvorm’. Echter deze nieuw te bouwen woning moet aan de huidige bouwregels voldoen. Het herbouwde Schoenmakershuisje zou vanwege de bouwregels ook hoger worden. Het is daardoor onmogelijk het Schoenmakershuis precies zoals het was opnieuw te bouwen.

Tijd kan niet teruggedraaid worden
Wethouder Martijn Breukelman: “Tien jaar geleden is wellicht de verwachting gewekt dat het Schoenmakershuisje herbouwd zou worden. De precieze afspraken over de herbouw van het Schoenmakershuisje zijn destijds onvoldoende vastgelegd. Deze gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs, maar we kunnen de gebeurtenissen niet terugdraaien.” Daarom wil de gemeente nu graag bijdragen aan twee mooie historische projecten in Hardenberg en Heemse. “Samen met de grondeigenaar en de Historische Vereniging Hardenberg is gekeken naar het bieden van een alternatief”, zegt Martijn Breukelman.

Twee historische projecten in Hardenberg en Heemse
De wethouder wil vooruit kijken. “Daarom zijn we in gesprek gegaan met de grondeigenaar en de Historische Vereniging Hardenberg over het bieden van een alternatief voor de inwoners van de gemeente Hardenberg”, zegt Martijn Breukelman.

Voorzitter Harry Hindriks van de Historische Vereniging Hardenberg: “Wij gingen natuurlijk voor het herbouw van het Schoenmakershuisje, maar we zien nu dat dit niet meer mogelijk is. Daarom denken we graag mee in wat wel mogelijk is. We hebben veel plannen, zoals het maken van een uitkijkpunt op museum ’t Stadhuus aan de Voorstraat in Hardenberg. Voor en tijdens de oorlog was dat er ook. Er zaten mensen om te kijken of er vliegtuigen vanuit Duitsland kwamen. Een ander plan is het maken van een overkapping bij Clara Feyoena Heem zodat er een ontmoetingsplek ontstaat. Hier kunnen we ook de geschiedenis van Heemse in beeld brengen. Beide projecten zijn een aanwinst voor de inwoners van Hardenberg en Heemse.”

Martijn Breukelman sluit zich hierbij aan. “Gelukkig hebben we steeds meer aandacht voor karakteristieke gebouwen en plekken in onze gemeente. Om het verdwijnen van het Schoenmakershuisje toch wat goed te maken en onze inwoners iets te bieden, willen we samen met de grondeigenaar graag een financiële bijdrage leveren aan deze twee mooie projecten.”

De Historische Vereniging, de grondeigenaar en de gemeente Hardenberg gaan de plannen samen verder uitwerken.

Gerelateerde artikelen