Saxenburgh Oostloorn blij met metamorfose

Dankzij een bijdrage van de Stichting Vrienden van Saxenburgh heeft ouderenzorglocatie Saxenburgh Oostloorn in Hardenberg een bijzondere metamorfose ondergaan.

De gang van de psychogeriatrische afdeling is met behulp van deur- en muurstickers omgetoverd tot een omgeving die een gevoel van thuis oproept en uitnodigt voor een wandeling door de ‘wijk’. Deze aanpassing sluit naadloos aan bij de nieuwe visie op ouderenzorg van Saxenburgh.

 

Onderdeel van de maatschappij

Voor bewoners met geheugenproblemen kan het lastig zijn om de deur naar de eigen kamer te herkennen, doordat alle deuren in een gang hetzelfde zijn. De voordeuren zijn daarom voorzien van deurstickers die lijken op de voordeur van een vroegere woning. Andere deuren op de gang zijn met stickers omgetoverd tot een fraai kijkje op een tuin. Op die manier hebben bewoners die niet zelfstandig naar buiten kunnen,  minder behoefte om die deur te openen.  

De inrichting van de gang – de nagebootste woonwijk – straalt warmte uit en nodigt uit tot verder ontdekken. Zo is de gang herkenbaar als ‘buiten’ voor de bewoner en de ruimte achter de eigen ‘voordeur’ als ‘binnen’.

 

Nicole Kodden, teamcoördinator: “In onze nieuwe visie op ouderenzorg staat persoonsgericht wonen en leven van de bewoner centraal. Alle zorg is gericht op het welbevinden van de bewoner. De bewoner blijft  zoveel mogelijk deel uitmaken van de maatschappij. Daar passen wij onze zorgomgeving op aan. De metamorfose van de gang sluit daar mooi bij aan. Wij zijn heel blij met de financiële steun van de Stichting Vrienden van Saxenburgh om dit te realiseren. De nieuwe inrichting is een welkome aanvulling in het dagelijkse leven van onze bewoners.”

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Saxenburgh

Gerelateerde artikelen