Overijssel kiest vaker voor zonnepanelen

Overijsselaars kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 20,3% van de Overijsselse woningdaken panelen te vinden.

In Nederland heeft zo’n 17,8% van de woningen zonnepanelen op het dak. Ten opzichte van de rest van het land hebben in Overijssel dus veel inwoners geïnvesteerd in zonnepanelen. De provincie Overijssel telt volgens de meest recente data zo’n 104.000 woningen met zonnepanelen, een stijging van 143% ten opzichte van 2017. Inwoners van Dalfsen zijn in Overijssel de grootste liefhebbers van zonne-energie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

 

Inwoners Dalfsen grootste liefhebbers van zonne-energie

Wel zijn de verschillen tussen gemeenten groot. Zo zijn in Dalfsen zijn naar verhouding het vaakst zonnepanelen te vinden op daken. Ruim een op de drie woningen heeft een installatie op het dak. Ook in Raalte zijn veel inwoners die geïnvesteerd hebben in zonne-energie. De top 5 Overijsselse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Dalfsen (35,4% van de woningen heeft zonnepanelen)
  2. Raalte (35,3% van de woningen heeft zonnepanelen)
  3. Olst-Wijhe (33,9% van de woningen heeft zonnepanelen)
  4. Borne (25,7% van de woningen heeft zonnepanelen)
  5. Ommen (25,4% van de woningen heeft zonnepanelen)

In Enschede (12,6%) hebben woningen naar verhouding juist het minst vaak een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken, gevolgd door Almelo (13,7%) en Hengelo (14,3%).

 

Voordelen zonnepanelen Nadelen zonnepanelen
Geld besparen en verdienen Redelijk lange terugverdientijd
Waardestijging van uw woning Meterkast aanpassen en ruimte op zolder creëren
Onafhankelijkheid van leveranciers Uitstraling woning
Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is Onderhoud

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Independer

Gerelateerde berichten