Ontmoeten centraal op nieuwjaarsbijeenkomst

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op maandagavond 9 januari in de hal van het gemeentehuis in Hardenberg draaide het om elkaar ontmoeten. En dat was voor het eerst weer na de coronapandemie.

Zo memoreerde ook burgemeester Maarten Offinga, voor wie het na zijn intrede, van al weer zo’n tweeënhalf jaar geleden, zijn eerste nieuwjaarsbijeenkomst in de gemeente Hardenberg was. De huidige griepperiode maakte dat er op advies geen handen geschud werden bij het uitspreken van de nieuwjaarwensen bij elkaar. Burgemeester en wethouders verwelkomden daarom de bezoekers op een andere manier. Zij gebruikten de handen bij het aanbieden van lekkernijtjes op een plateau voor bij de koffie.

 

Bijzondere nieuwjaarsboodschap

De nieuwjaarsbijeenkomst is een mooi moment om samen terug te blikken op het afgelopen jaar, maar ook om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Het was niet alleen de burgemeester zelf die in de raadzaal de nieuwjaarsboodschap uitsprak. Hij presenteerde en passant ook een videoreportage. Daarin deden bewoners, ondernemers, vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties uit alle delen van de gemeente hun zegje over het nieuwe jaar.

 

Gastspreker Bas Nijhuis

Na de nieuwjaarsboodschap was het tijd voor gastspreker Bas Nijhuis. Deze nationale en internationale topscheidsrechter uit Twente stond borg voor een boeiende, leerzame en humorvolle interactieve presentatie. In de wereld van het voetbal nam hij de aanwezigen mee in een kijkje achter de schermen. Niet alleen bij de voetbalbond KNVB en op de Nederlandse velden, maar hij deelde vooral ook zijn ervaringen op de wereldse velden in stadions als FIFA scheidsrechter. Belevenissen die de voetballiefhebbers van achter het scherm, op een andere manier ondergaan dan de spelers en de arbitrage onder elkaar binnen de lijnen van de grasmat.

 

Is het vak van scheidsrechter inderdaad zo lastig als het lijkt?

Bas Nijhuis gaat er op zijn manier mee om en treedt de spelers op welk spelmoment dan ook met open vizier tegemoet. Zijn credo is ‘Acteren kun je immers tijdelijk, jezelf blijven doe je altijd’. Zo kenmerkte hij in woord en beeld de wederzijdse houding in het veld met Fortuna Sittard aanvaller Burak Yilmaz.

Ook gaf hij zijn kijk op het discutabele optreden van Spaanse collega Lahoz tijdens het WK. “Als je niet oog in oog met spelers kan of durft te staan, dan ontwijk je ze. Dat is niet goed. Want samen speel je het totale spel. Voel zelf maar hoe het is als mensen langs je heen kijken, dat lost zeker niets op.” Hij demonstreerde bijvoorbeeld ook hoe de ‘oortjes communicatie’ verloopt met de assistenten. Zomaar een paar beleefmomenten uit het optreden van Bas Nijhuis, dat van iedereen, voetballiefhebber of niet, tot het laatste moment de volle aandacht en applaus kreeg.

 

Lokale restaurants

Daarna was er aandacht voor samenzijn, netwerken en voor een hapje en drankje. De bijpassende hapjes kwamen uit de keukens van diverse regionale restaurants. Deze zijn verzorgd door Daniël Poolman van Proefkamer Het Reestdal uit Dedemsvaart, de Mexicaanse keuken van Dos Pimientos van gastvrouw Dana en chefkok Zorfath en van restaurant Den Herdenbergher van André Eggengoor en zijn medewerkers uit Hardenberg.

 

 

Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron en foto’s: Harry Kruiper, Omroep NOOS
Overige foto’s: Gert Stegeman, Omroep NOOS – 112Hardenberg

 

Gerelateerde artikelen