Oekraïense vluchtelingen in voormalig ING-kantoor Hardenberg

Het voormalige ING-kantoor aan de Bruchterweg in Hardenberg wordt ingericht voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De eigenaar stelt het gebouw hiervoor beschikbaar en maakt het gebouw geschikt. Er is plek voor ongeveer 50 mensen. Het gebouw wordt vanaf deze week aangepast en ingericht.

Gemeenten moeten opvangplekken regelen voor Oekraïense vluchtelingen

Het kabinet heeft alle 25 Nederlandse veiligheidsregio’s gevraagd om 2.000 opvangplekken te regelen voor Oekraïense vluchtelingen. Daarvan moet de helft op korte termijn beschikbaar zijn. De gemeenten in de veiligheidsregio’s moeten hiervoor opvangplekken inrichten. De gemeente Hardenberg is daarom op zoek gegaan naar plekken om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

 

De eigenaar van het voormalige ING-kantoor stelt gebouw beschikbaar

Onder andere de eigenaar van het voormalige ING-kantoor aan de Bruchterweg 43 in Hardenberg heeft zich bij de gemeente gemeld. Dit gebouw staat nu leeg. Het plan is om dit gebouw te slopen en hier appartementen te bouwen. De eigenaar heeft aangegeven dat het nog een tijd duurt voordat het gebouw gesloopt wordt en de nieuwbouw start. Daarom wil hij dit gebouw beschikbaar stellen voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. In het gebouw is plek voor minimaal 50 vluchtelingen. De gemeente heeft veel waardering voor dit aanbod en maakt hiervan gebruik. Het voormalige ING-kantoor is in goede staat. De basisvoorzieningen zijn aanwezig. Er is een eigen buitenterrein. Het gebouw staat in een omgeving waar al woningen staan. En er zijn veel voorzieningen in de buurt.

Het gebouw is met kleine aanpassingen snel geschikt te maken. De werkzaamheden hiervoor zijn deze week gestart. Daarna wordt het gebouw ingericht. Omdat het opvangen van vluchtelingen in dit gebouw niet in het bestemmingsplan past, is er een vergunning nodig. De vergunning is vorige week aangevraagd en wordt deze week met voorrang verleend.

 

De gemeente zoekt naar plekken voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen

Eind februari viel Rusland Oekraïne binnen. Veel Oekraïners zijn gevlucht uit hun land. Naar verwachting komen er ook veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Oekraïners kunnen visumvrij reizen binnen de Europese Unie. Zij hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. En ze maken dus geen gebruik van de asielzoekerscentra.

De gemeente zoekt nog steeds naar grootschalige plekken waar een grote groep van enkele tientallen vluchtelingen voor een langere tijd kan verblijven. Met goede en voldoende basisvoorzieningen en meerdere ruimtes zodat de mensen voldoende privacy hebben.

De gemeente wil ook zicht hebben op particulieren die (thuis) vluchtelingen willen opvangen. Ook deze mensen kunnen zich melden bij de gemeente.

Mensen die een grootschalige of kleinschalige plek beschikbaar hebben kunnen zich melden bij de gemeente via het formulier op www.hardenberg.nl/oekraine.

 

Foto: Jeroen Eilander

Gerelateerde berichten