Nieuwe brandweerkazerne Hardenberg?

De gemeente Hardenberg wil laten onderzoeken of de brandweerkazerne in Hardenberg verduurzaamd moet worden, of dat het voor de toekomst duurzamer is om een compleet nieuw pand neer te zetten. 

De brandweerkazerne in Hardenberg is in 1978 gebouwd en in gebruik genomen als brandweerkazerne. Het gebouw is eigendom van de gemeente Hardenberg en wordt gehuurd door de Veiligheidsregio IJsselland. Gemeente Hardenberg wil al haar eigendommen versneld verduurzamen. Dus ook de brandweerkazerne. Het pand en de installaties zijn al flink verouderd. De komende jaren zullen flinke investeringen nodig zijn in het kader van groot onderhoud en vervangingen, maar ook in verband met verduurzaming van het gebouw. Een aantal vervangingsinvesteringen, zoals vervanging van daken en centrale installaties, zijn de komende jaren noodzakelijk.

Daarnaast ziet de Veiligheidsregio graag aanpassingen aan het gebouw ter verbetering van de functionaliteit. Verwacht wordt dat hiermee aanzienlijke investeringen gepaard gaan. Het is dan ook de vraag in hoeverre vervangende nieuwbouw niet een betere keuze zou zijn. Om een goede keuze te kunnen maken wil de gemeente dit eerst goed onderzoeken.

Op basis van een oriënterend onderzoek worden de kosten voor in stand houden van het huidige gebouw voor een periode van 20 jaar in kaart gebracht. Daarnaast worden ook de kosten voor nieuwbouw op de huidige locatie inzichtelijk gemaakt.  Verder wordt geïnventariseerd of er alternatieve nieuwbouwlocaties beschikbaar zijn en of er draagvlak is bij de politie voor gezamenlijke toekomstige huisvesting met de Veiligheidsregio. De resultaten hiervan worden verwerkt in een advies dat antwoord geeft op de vraag “Willen we de komende jaren investeren in de brandweerkazerne zodat dit gebouw daarna nog jaren goed kan functioneren of gaan we inzetten op een vervangend gebouw dat rond 2028 opgeleverd zou kunnen worden?”.

De resultaten en adviezen worden gepresenteerd in een beknopte rapportage. Hierin wordt een voorstel gedaan voor de wenselijkheid en inhoud van een meer gedetailleerd vervolgtraject. Een vervolgtraject kan bijvoorbeeld bestaan uit:
• Meer gedetailleerd onderzoek naar een of meerdere alternatieve nieuwbouwlocaties inclusief een  kostenanalyse.
• Onderzoek naar de herontwikkelingsmogelijkheden van de huidige locatie.
• Een verdere detaillering van uitgangspunten en specificaties.
• Een uitgewerkte kostenraming op basis van meer gedetailleerde uitgangspunten en specificaties voor een of meerdere scenario’s.

Financiën
De totale kosten voor uitvoering van het oriënterende onderzoek worden geraamd op € 53.000.
• Projectleiding € 17.000
• Inventarisatie kosten in stand houden € 18.000
• Inventarisatie scenario’s (gedeeltelijke) nieuwbouw € 18.000

Als het onderzoek is afgerond zal er een voorstel komen naar de gemeenteraad. Zij zal dan bekijken of er verduurzaamd wordt, of  dat er toch een nieuwe kazerne komt.

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Hardenberg

Gerelateerde berichten