Herdenking bij Kamp Molengoot

De herdenking bij het monument van Werkkamp Molengoot heeft donderdag 13 oktober plaats. Vertegenwoordigers van de gemeente Hardenberg en Israëlische ambassade zullen hierbij aanwezig zijn.


Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de circa 150 Joodse mannen die op dat moment in Joods Werkkamp Molengoot verbleven zijn afgevoerd naar de concentratiekampen. De Joodse mannen die in het werkkamp verbleven zijn in de nacht van 2 op 3 oktober lopend afgevoerd naar het station van Hardenberg en vandaar per trein naar kamp Westerbork getransporteerd onder het voorwendsel van hereniging met hun familieleden. Dit was hun laatste verblijfplaats vanwaar ze naar de concentratiekampen werden getransporteerd, waar ze op gruwelijke wijze aan hun einde kwamen.

Jaarlijks vindt bij het monument aan de Luggersweg in Collendoorn de herdenking plaats. Dit jaar op donderdag 13 oktober. Dit is mede afhankelijk van de Joodse feestdagen.  Als bijzondere gebeurtenis zal er bij deze herdenking een zogenaamde struikeldrempel worden onthuld ter nagedachtenis aan de Joodse mannen die in het kamp verbleven, dat als voorportaal van een gewisse dood fungeerde.

Iedereen is vrij de herdenking en kranslegging bij te wonen. Aanvang 14.30 uur aan de Luggersweg in Collendoorn.

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Stichting Joods Werkkamp Molengoot

Gerelateerde artikelen