Kunstige expositie van zwerfafval

In het bijzijn van wethouder Werner ten Kate is, donderdagmorgen 20 april, in het gemeentehuis de expositie Kunstwerken van (Zwerf)afval geopend.

Slagharen Schoon

Alle kinderen uit Slagharen hebben in de week van ‘Slagharen Schoon’ meegeholpen om zwerfafval op te ruimen. Dat waren de kinderen van de drie basisscholen, De Kwinkslag, De Regenboog en De Vonder. Samen met de kinderen van BSO Welleswijs en kinderopvang Kids en Joy. Hillie Waning Vos, van Stichting Natuurbehoud Noordoost Overijssel, organiseerde deze schoonmaakactie dit jaar voor de 21e keer.

Creatief omgaan met afval

Om toch iets speciaals met het afval te kunnen doen, bedacht Hillie dat bepaald afval nog wel op een leuke en creatieve manier hergebruikt kon worden. En zo ontstond het idee om een workshop te verzorgen om kunstwerken te maken van het afval.

Zo’n 200 kinderen van de KBS De Kwinkslag uit Slagharen zijn in de week van ‘Slagharen Schoon’ druk aan het werk geweest. Niet alleen met het schoonmaken van Slagharen, maar ook met het maken van kunstwerken van (zwerf)afval. Alle leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8 mochten zelf beslissen hoe zij hun kunstwerken wilden maken.

Basis

Uiteraard begint een kunstwerk met een goede basis. Dankzij financiële steun van de gemeente Hardenberg konden er raamwerken gemaakt worden. De doeken die gebruikt zijn, komen van een muziekvereniging uit Drenthe. Deze kwamen daar tevoorschijn toen de zolder is opgeruimd. Hillie bracht de doeken naar CTP ‘Veldzicht’ in Balkbrug. Daar zijn de raamwerken in elkaar gezet door cliënten van Veldzicht. Zo hadden de leerlingen van De Kwinkslag een basis om met de kunstwerken aan de slag te gaan.

 

Met afval kunstwerken maken

De leerlingen van KBS De Kwinkslag hadden afval naar school meegebracht. Afval dat nog bruikbaar was, en waarvan ze dachten nog iets moois te kunnen maken. Met veel enthousiasme gingen de leerlingen aan de slag. Samen met de hulp van enkele onderwijsassistenten van het Alfa College uit Hardenberg, werden de raamwerken omgetoverd tot kunstwerken. Niet alleen de raamwerken, maar ook bepaalde materialen werden gebruikt als basis. Zoals meegebrachte drankkartons, flessen en doppen.

 

Kunstwerken in gemeentehuis

Als beloning mogen de kunstwerken tentoongesteld worden in het gemeentehuis in Hardenberg. Donderdag 20 april was het dan zover. Om 9.00 uur gingen Tessa, Saar, Ravi en Noa-Quinn met de inrichting aan de slag.  Alle doeken hebben door de vier leerlingen een plekje in het gemeentehuis gekregen. Daarna werd de expositie geopend met het schilderen van de bedachte naam op een doek. Daarbij was ook wethouder Werner ten Kate aanwezig. Voor deze bijzondere opening schreef hij ook zijn naam op het doek.

De kunstwerken zijn voor iedereen gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. “Want zien? Doet volgen!”, aldus Hillie Waning.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

 

Gerelateerde berichten