Koninklijke onderscheiding voor Statenleden

Drie Statenleden zijn, als blijk van waardering voor hun lange politieke staat van dienst, dinsdag koninklijk onderscheiden.

Raadsleden, wethouders en Statenleden worden automatisch na minimaal 12 jaar bij afscheid onderscheiden. Voor vrijwilligers zijn de regels iets anders. Vrijwilligers die zich vijftien jaar of langer inzetten, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst, cultuur, de kerk, pleegzorg enz. kunnen een lintje verdienen.

Dirk van Dijk (SGP), Jacob Spiker (CDA) en Lex Schukking (VVD), drie Statenleden, ontvingen dinsdagavond 28 maart een Koninklijke onderscheiding. Zij hebben zich allen minimaal 12 jaar voor de politiek ingezet. Vanaf nu mogen zij zich ‘lid in de Orde van Oranje Nassau’ noemen.

 

Bijna 29 jaar Statenlid

Dirk van Dijk maakte sinds 1994 deel uit van Provinciale Staten in Overijssel en was daarmee de nestor van de Staten. In de afscheidsvergadering sprak de Commissaris van de Koning Andries Heidema hem toe met de woorden: “We zullen je missen. Je droge humor, je kennis, je hulpvaardigheid en je vermogen tot samenwerking en verbinding.”

 

Erepenning

Tevens ontving Dirk van Dijk ook nog de eerste provinciale erepenning Overijssel. Een penning voor personen en organisaties die hebben bijgedragen aan de kwaliteit en uitstraling van de provincie.

 

Jarenlange volksvertegenwoordigers

Jacob Spiker en Lex Schukking kregen een Koninklijke Onderscheiding voor hun werk als volksvertegenwoordiger. Na jarenlang in de gemeenteraad actief te zijn geweest, hebben zij zich de afgelopen periode ingezet voor de provincie.

 

Afscheid voor 33 Statenleden

Dinsdag nam de provincie in een speciale Provinciale Statenvergadering afscheid van 33 vertrekkende Statenleden. Dat is tweederde van de in totaal 47 leden die de Provinciale Staten in Overijssel hebben. Woensdag 29 maart vond de installatievergadering van de nieuwe Statenleden plaats.


Bijschrift foto: v.l.n.r. Jacob Spiker, Dirk van Dijk, Lex Schukking

Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Provincie Overijssel

 

Gerelateerde berichten