Keuzehulp bij dikkedarm kanker

Saxenburgh Medisch Centrum onderzoekt inzet Keuzehulp bij dikke darmkanker. De medewerkers van poli Medische Oncologie van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg zijn onlangs gestart met een onderzoek naar de inzet van de dikkedarmkanker keuzehulp ter ondersteuning van het landelijke initiatief ‘Samen beslissen’.

Voor een aandoening zijn vaak meerdere behandelingen mogelijk. Elke behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen die veel invloed kunnen hebben op het dagelijks leven. Het Saxenburgh Medisch Centrum vindt het belangrijk deze beslissingen samen met de patiënt te nemen. Deze keuzehulp helpt patiënten en zorgverleners daarbij.

 

Samen beslissen met keuzehulp
De diagnose dikkedarmkanker zal een patiënt niet onberoerd laten. Na deze boodschap zal het behandelteam toelichten of er een keuze in behandeling is, wat deze verschillende behandelingen inhouden en wat de gevolgen voor de patiënt zijn. Na het horen van de diagnose is het soms lastig om alle informatie te verwerken en een keuze te maken. Dat kost tijd. Een keuzehulp helpt bij dit proces. Sinds kort zet de poli Medische Oncologie van het Saxenburgh Medisch Centrum de keuzehulp in voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, op dit moment nog als onderzoekspilot. Patiënten krijgen een inlogcode mee om de keuzehulp thuis rustig door te nemen. Daarin staat informatie over de diagnose, de mogelijke behandelingen en de voor- en nadelen. De keuzehulp helpt om aan te geven wat de persoonlijke afwegingen en voorkeuren zijn van een patiënt. De patiënt bespreekt deze hierna met het behandelteam, waarna ze samen de behandeling kiezen die het beste bij de patiënt past.

Keuzehulpen die passen bij zorgverlener én patiënt
Het Saxenburgh Medisch Centrum heeft gekozen voor de Dikkedarmkanker keuzehulp van ZorgKeuzeLab. Zij ontwikkelen keuzehulpen in partnership met wetenschappelijke verenigingen, onderzoekers én patiëntenverenigingen. Zo gaan zij voor onafhankelijke, up-to-date medische inhoud en keuzehulpen die aansluiten op de behoeften van zowel zorgverleners als patiënten.

 

Foto Saxenburgh:
Namens Saxenburgh betrokkenen bij de introductie van de dikkedarmkanker keuzehulp in het Saxenburgh Medisch Centrum/

v.l.n.r.:

  • Erica Meijer, – researchverpleegkundige
  • Lucy Duvalois, – regieverpleegkundige oncologie
  • Sietske van Nassau – arts onderzoeker medische oncologie UMC Utrecht
  • Susan Kemme, internist-oncologen
  • Ruud Blankenburgh, internist-oncologen

Gerelateerde artikelen