Het Pieterpad is jarig en trakteert

Dit jaar bestaat het Pieterpad 40 jaar, en wie jarig is trakteert. Stichting Pieterpad gaat daarom verjaarsgebak uitdelen aan de Pieterpad wandelaars. Met een mobiel terras nemen de vrijwilligers van de stichting het hele jaar door standplaatsen in langs de route.

Het Pieterpad is de meest bekende wandelroute van Nederland. De officiële opening was in 1983. Toenmalig staatssecretaris Piet van Zijl deed de onthulling van een wandelwijzer in Vorden, min of meer op de helft van de route. Daarna was het wandelpad door Nederland direct een groot succes. Ook werd toen de toon gezet voor de ontwikkeling van nog veel meer lange-afstand wandelroutes en streekpaden in Nederland.

 

40 jaar ontwikkeling

In 40 jaar heeft de route zich voortdurend ontwikkeld. Bij de opening in 1983 was het pad nog 460 kilometer lang. Inmiddels is bij het uitkomen van de 10e druk van de Pieterpad wandelgids de lengte gegroeid naar 505 kilometer. Het wandelpad beweegt steeds mee met de veranderingen in de omgeving en het landschap. Steeds zoeken de medewerkers van de stichting Pieterpad weer naar de beste en mooiste paden om kansen te benutten en bedreigingen te pareren. In de laatste druk van de Pieterpad wandelgids is ongeveer 60 kilometer van de route aangepast.

 

Toos Goorhuis en Bertje Jens zijn indertijd overvallen door het grote succes van hun route. Ontzettend veel mensen zijn door het Pieterpad aan het wandelen geslagen, het moeten er intussen miljoenen zijn geweest. Het Pieterpad is een begrip geworden in Nederland. Het lopen van het Pieterpad is inmiddels haast iets geworden wat je eens je leven ‘gedaan moet hebben’.

 

Mobiel Pieterpad terras

Zaterdag 20 mei zal het Pieterpad Terras ’s ochtends van 10.00 tot 12.00 uur te vinden zijn op de etappe Zuidlaren – Rolde aan het Schipborgsche Diep en ’s middags van 14 tot 16 uur op de etappe Rolde – Schoonloo langs de Koestukkenweg of bij het Meindersveen.

Zondag 21 mei is het Pieterpad Terras van 10.00 tot 12.00 uur te vinden op de etappe Sleen – Coevorden langs de Jongbloedvaart bij Erm, en ’s middag van 14.00 tot 16.00 uur op de etappe Coevorden – Hardenberg aan de Anerschweg bij Ane.

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Stichting Pieterpad 

Gerelateerde berichten