Het belang van vrijwilligers bij sterven in de thuisomgeving

Bij het binnenwandelen in Hospice ’t Huis aan de Vecht krijg je een warm gevoel. Misschien niet het eerste waar je aan denkt op een plek waar mensen komen om te sterven. Er werken lieve mensen, de thee en de sfeer zijn warm. Het is een bijzondere groep mensen op een bijzondere werkplek, je voelt het direct.

’t Huis aan de Vecht is inmiddels bekend in Hardenberg en omstreken. Het draait grotendeels op haar toegewijde vrijwilligers. Een deel van deze vrijwilligers werkt ook voor SPTO Vechtdal. Stichting Palliatieve Terminale Ondersteuning Vechtdal maakt het sterven in een thuissituatie mogelijk. Ongelofelijk belangrijk en waardevol volgens de vrijwilligers van SPTO.

Sterven in een thuisomgeving

Sterven in een hospice is voor de meeste mensen een bewuste keuze of uit noodzaak. Er is meer zorg nodig, of er zijn geen familieleden die de zorg kunnen dragen. Van nature hebben mensen een voorkeur om thuis te kunnen sterven. “Thuis kunnen sterven in het bijzijn van je naaste is eigenlijk het meest vertrouwd. Maar dat kan niet iedereen. Soms is het sterfbed te lang of te intensief.” vertellen vrijwilligers Gert en Els. “We komen bij mensen thuis waar naasten al lang bezig zijn met de ziekte of het sterven van hun partner, broer, zus of zelfs kind. Onze taak is om het waken voor even over te nemen zodat de familie rustig kan slapen of even naar ‘die repetitie of sport’ kan gaan. Het plekje naast het bed nemen we dan een paar uur over, zo simpel is het eigenlijk. Er gewoon zijn is voldoende.”

Jezelf zijn en blijven

Vrijwilliger zijn is voor de één vanzelfsprekend, voor een ander iets waar nooit over is nagedacht. “We staan voor een uitdaging door een afname van het aantal vrijwilligers en dat is zorgelijk” vervolgen Marlies en Marjo. Marlies is coördinator en Marjo is bestuurslid van SPTO. “Samen bieden we terminale zorg in het hospice én bij mensen thuis. Die laatste vorm van zorg moet meer in beeld komen. We hebben goede hoop dat er dan ook meer vrijwilligers zich gaan melden. Het proces van sterven is vaak heftig. Wij willen met meer vrijwilligers de mogelijkheid geven om tot het einde ‘gewoon’ partner, broer, zus of vriend(in) te zijn. Het is mooi dat onze vrijwilliger juist door enkel er te zijn daarmee die kans ook geeft aan diegene die gaat sterven en zijn of haar familie.”

Marlies ziet het tekort aan vrijwilligers als een ‘kip-ei probleem’. “We hebben op dit moment te weinig vrijwilligers die ondersteunen bij het sterven in de thuisomgeving. Daardoor kunnen we deze vorm van zorg minder vaak bieden aan mensen in onze regio. Wanneer we een grotere groep vrijwilligers hebben, kunnen we de mogelijkheid vaker benoemen.”

Waardevol vrijwilligerswerk

“Ieder vrijwilligerswerk is waardevol, ik doe het al 12,5 jaar” vertelt Els. “Toch is dit anders. Ik leer iedere keer ook zelf weer iets over het leven. De tevredenheid over mijn eigen leven, je zegeningen tellen, dat ervaar ik bewuster sinds ik dit werk doe. Het kost me een paar uur in de maand en kijk wat het teweeg brengt. Wat het voor mensen betekent.” Gert kijkt instemmend naar Els en voegt toe “je leert zelfs op deze leeftijd nog zoveel.”

Dankbaarheid

Gert ziet de groeit van vrijwilligers enorm zitten. “Het is niet alleen heftig of verdrietig vrijwilligerswerk. Het is prettig om je ervaringen te delen met andere vrijwilligers die hetzelfde meemaken. Je kan ook met z’n tweeën dit werk doen, zo deel je direct wat je samen meemaakt.”

Wanneer Gert spreekt over de dankbaarheid van de familie bij zijn eerste ervaring dit jaar voelt hij emotie. “Dat heb ik nog niet eerder zo gehad” zegt hij voorzichtig. “Het zit ‘m in de dankbaarheid die familie na het sterven naar je uitspreekt. Je betekent veel door even de zorg over te nemen, dan zie je dat opeens in hun ogen. Onbetaalbare dankbaarheid.”

Ook vrijwilliger worden?

Net zo enthousiast en betrokken worden als Gert en Els? Er zijn verschillende mogelijkheden om te ontdekken of dit vrijwilligerswerk iets voor jou is. Je kan meelopen met Gert of Els tijdens een thuisinzet. Vrijwilliger worden mag ook samen met een familielid, buurman, of vriend(in). Mail voor meer informatie naar info@hospicehardenberg.nl en laat weten waar je interesse ligt.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto’s: SPTO Vechtdal

Gerelateerde berichten