Goed rioolgebruik, ook tijdens feestdagen

Waterschap Vechtstromen vraagt iedereen goed op te letten dat er met de feestdagen geen vet door het toilet gespoeld wordt. Spoel etensresten niet door het riool, want zelfs heel kleine restjes kunnen verstoppingen in het riool veroorzaken.

Tijdens de feestdagen komen er weer lekkere dingen op tafel. En vaak blijft er vet of etensresten over. Gooi eten of vetresten in de (groen)afvalbak en breng overgebleven frituurvet naar een inzamelpunt bij jou in de buurt.

 

Oliebollen bakken tijdens oud en nieuw

Voornamelijk in deze tijd komt er veel frituurvet in het riool terecht. Het stollend vet belemmert het functioneren van het riool en zorgt dan voor storingen en overlast bij de rioolwaterzuiveringen. Overgebleven vet kun je uit de pan vegen met een stukje keukenrol. Dit mag gewoon bij het restafval.

         

De etensresten kun je natuurlijk ook bewaren en anders mag dit in de groene container. Na het oliebollen bakken kun je het frituurvet laten afkoelen en in de fles gieten waar je het frituurvet mee hebt gehaald, of in een andere plastic fles. Deze kun je naar een vet-inzamelpunt brengen. Van het oude frituurvet wordt namelijk biodiesel gemaakt en de plastic fles wordt gerecycled.

 

Jij kunt ook bijdragen aan een goed werkend riool, door alleen de drie P’s door de wc te spoelen: Poep, Plas en (wc)Papier. Zo draag je bij aan een goed werkend riool, want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit!

 

Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Waterschap Vechtstromen

Gerelateerde berichten