De dierenparade Noordshow in Hardenberg: Een Vogel- en Dierenparadijs voor Jong en Oud

De jaarlijkse Noordshow, een grootschalig evenement voor vogel- en dierenliefhebbers, opent 18 januari haar deuren in de evenementenhal van Hardenberg. Met verschillende hallen vol met prachtige vogels, konijnen, cavia’s, en zelfs een kinderboerderij, belooft het een onvergetelijke ervaring te worden voor zowel jong als oud.

Een opvallende afwezigheid dit jaar is het pluimvee, met name kippen, vanwege de recente vogelgriep. Niettemin worden op zaterdag publieke keuringen van kippen gehouden door zeven keurmeesters, live gestreamd op zeven grote schermen.

Grote bezoekersaantallen

Vorig jaar trok de eerste editie in Hardenberg 4000 bezoekers, en de verwachtingen voor dit jaar zijn nog ambitieuzer, met een voorspelde opkomst van maar liefst 8000 bezoekers. De Nederlandse Bond voor Vogelliefhebbers voegt zich nu ook bij het evenement, waardoor de beurs nog groter en completer wordt.

Met een geschiedenis die meer dan 40 jaar teruggaat naar Zuidlaren en Assen, was de zoektocht naar een locatie van minimaal 25000 vierkante meter niet eenvoudig. Uiteindelijk bleek Hardenberg de ideale locatie te zijn, waar de voorzitter Evert Visser lovend is over de organisatie van de evenementenhal en de ondersteuning van de gemeente.

Wethouder Breukelman

Opvallend is de aanwezigheid van Wethouder Breukelman op vrijdagochtend, die de eer heeft om de beurs officieel te openen en prijzen uit te reiken, waaronder de hoofdprijs van een gouden 10 euro munt ter waarde van 400 euro. Echter, voor velen draait het niet om het geld, maar om de pure gedrevenheid voor hun hobby.

Met 300 enthousiaste vrijwilligers, variërend van schoonmaakploegen tot de voederbrigade, wordt de beurs mogelijk gemaakt. Vogelkeuringen vonden al plaats op dinsdag, en de prijzen worden op vrijdagochtend uitgereikt.

10.000 dieren

In totaal zijn er maar liefst 5000 vogels en totaal 10000 dieren aanwezig. Voor de jongsten zijn er springkussens, en op zaterdag worden kinderen getrakteerd op clowns, schminken en het verven van gipsen beeldjes. De ruim opgezette kinderboerderij biedt de mogelijkheid om dieren te aaien.

Naast de reguliere keuringen is er zelfs een eierkeuring en diverse workshops gericht op eieren. De keurmeesters vallen op door hun georganiseerde aanpak, waarbij niet alleen het uiterlijk van de dieren, maar ook hun presentatie van belang is, dit behoeft de nodige training.

De zorg voor dieren

Voorzitter Evert Visser benadrukt het goede welzijn van de dieren en staat open voor dialoog met tegenstanders van dergelijke evenementen. Hij nodigt hen van harte uit om langs te komen en met eigen ogen te zien hoe serieus de zorg voor de dieren wordt genomen.

Al met al belooft de Noordshow een evenement te zijn dat niet alleen de echte hobbyisten aanspreekt, maar ook een plek biedt voor ontspanning en plezier voor het hele gezin.


Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper

Zie ook de video gemaakt door Harry Kruiper.

Gerelateerde berichten