De Hoofdzaak is hoofdzaak Noaber en De Makelij

Op initiatief van Sociaal Werk De Stuw zijn de ontmoetingscentra Noaber in Hardenberg en De Makelij in Dedemsvaart met hun bijeenkomsten van start gegaan. De Hoofdzaak is nu de naam van ontmoetingsplekken.


Noaber in Hardenberg en De Makelij in Dedemsvaart zijn als ontmoetingscentra met bijeenkomsten van start gegaan. Dit op initiatief van Sociaal Werk De Stuw. De ontmoetingsbijeenkomsten heten De Hoofdzaak. De ontmoetingscentra zijn een voorziening die ergens tussen de Buurtkamer en geïndiceerde dagbesteding zit. De ontmoetingsplek wordt zowel door inwoners met beginnende geheugenproblemen, als door hun mantelzorgers als laagdrempelig ervaren. Een voor de gemeente Hardenberg unieke voorziening, waar men zonder indicatie kan binnenlopen. Een voorziening die gericht is op normalisatie. Er is gestart zonder programma en men hanteert daarbij de Sociale Benadering.

Team vrijwilligers

Door een team van vrijwilligers en beroepskrachten wordt samen met de bezoekers gekeken naar wat nog wél kan. Zolang mogelijk onderdeel zijn van de samenleving en ‘er toe doen’. Dit zou bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk kunnen zijn.
Hiermee koerst Hardenberg op de afspraak in de Nationale Dementiestrategie. Afspraak is om in 2030 tachtig procent van de thuiswonende mensen met dementie toegang te verlenen tot een ontmoetingscentrum in de buurt van hun eigen woning. Wethouder Linda Verschuur heeft recentelijk het officiële startsein al mogen geven bij de Makelij in Dedemsvaart.

 

Kringloopwinkel Noaber Hardenberg en Makelij Dedemsvaart

In Kringloopwinkel Noaber zijn Carmen Bouwkamp, contactpersoon van De Stuw en allround vrijwilliger Wim Schuurhuis dinsdagochtend actief in Noaber. Bezoekers zijn welkom in de Noaber in Hardenberg op elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur en donderdag van 13.30 tot 16.00 uur.
In Dedemsvaart in De Makelij is Claudia Jansen de contactpersoon met de vrijwilligers. Zij is aanwezig op de woensdagen en de vrijdagen van 10.00 tot 12.30 uur.

Met deze ontmoetingscentra koerst Hardenberg af op de afspraak in de Nationale Dementiestrategie. Deze afspraak luidt om in 2030 tachtig procent van de thuiswonende mensen met dementie toegang te verlenen tot een ontmoetingscentrum in de buurt van hun eigen woning.

 

Tekst en foto’s: Harry Kruiper, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten